Бившият главен стратег на Белия дом и идеолог на доктрината за „икономическия национализъм“ Стив Банън беше арестуван, след като беше обвинен в измама на стотици хиляди дарители чрез кампанията си „Ние строим стената“, съобщава американският телевизионен канал CNBC.

Срещу Банън и трима негови сътрудници бяха повдигнати обвинения от следователи от Южния район на Ню Йорк в четвъртък. Те твърдят, че групата на консервативни лидери е измамила донорите и това е довело до набирането на „повече от 25 милиона долара за изграждане на стена по южната граница на Съединените щати“, се казва в съобщението за пресата.

Другите, споменати в обвинителния акт, са Тимоти Ший, който през май беше обявен за изпълняващ длъжността администратор на Администрацията по прилагане на лекарствата, Брайън Колфадж, иракски ветеран от войната, и Андрю Бадолато.

Кампанията имаше за цел да събере пари, за да помогне президента Доналд Тръмп да изпълни обещание за кампания за изграждане на гранична стена по границата. Вместо това прокурорите твърдят, че Банън и неговият екип са се облагодетелствали от събраните средства.

Източник: Фокус