Правителството отдавна демонстрира неадекватност и по отношение управлението на водите

“Проблемът с водата става общонационален. Досега имаше отделни места, където имаше недостиг на вода, но вече се наблюдава превръщането му в  критичен въпрос за територията на цялата държава. Недопустимо е в XXI век, в България, която е член на ЕС, стотици хиляди българи да нямат достъп до питейна вода и вода за битови нужди.” Това заяви на обиколката си във Варна и областта Корнелия Нинова.

“По време на обиколките ми из цялата страна този проблем се поставя много остро, особено през последните дни – цялата област Търговище, Бяла, Аврен. Според министърът на околната среда водата на Варна ще стигне само за 10 месеца. Язовир Камчия е почти празен.

Трудно е да приемем, че морската ни столица, туристически и културен център, ще мине на режим на водата.”, отбеляза Нинова. Тя подчерта, че това би имало изключително негативен ефект върху качеството на живот, икономиката, малкия и среден бизнес в града.

“Правителството отдавна демонстрира неадекватност по отношение управлението на водите. Подцениха този сектор. Държави с пустини управляват по-добре водните си ресурси.”, уточни кандидатът за втори мандат председател на БСП. Тя добави, че в бъдеще водата ще стане по-скъпа от петрола.

“Спешно трябва да започне   национален план подновяване на водопреносната мрежа, изграждане на пречиствателни станции за питейна вода. И то с модерни технологии, някои от които вече не изискват и разкопаване на цели улици и квартали.

Водната криза има и социално измерение, защото качеството на водата се влошава, а цената й постоянно расте.”, каза пред варненските социалисти Корнелия Нинова.

Нинова поясни, че не е маловажен и въпросът с управлението на водните басейни, като раздадените на концесии язовири почти не се контролират.

“България трябва да осигури на своите граждани приоритетно чиста вода, чиста храна и чист въздух. Това ще е първата стъпка към увеличаване на продължителността на живота и неговото по-добро качество”, завърши Корнелия Нинова.