От Асоциация „Българска книга“ настояват вместо цветя, децата да носят книга на първия учебен ден.  Призивът към учениците и техните родители е да направят подарък за училищната библиотека, предава NOVA

Ако има някой, който добре знае какво обичат да четат децата, то това е Владимир Щипски. От години на него е поверена библиотеката на столичното 139 ОУ „Захарий Круша“. Стелажите в училищните коридори също очакват малките читатели. Едно от големите предизвикателства обаче е обогатяването на книжния фонд.

Училищната библиотека има нужда от обновяване и нови попълнения. В момента тя разполага с 1600 книги, половината от които са по-стари.

Най-старите заглавия са от 1967 г., а това се оказва проблем. „Старото издание не привлича. Едно дете, което е обгърнато от дигиталния свят, иска да види нещо ново”, каза библиотекарят Владимир Щипски.

Кампанията е подкрепена от просветното министерство, а призивът ще стигне до всички училища в страната. Инициативата ще продължи и след 15 септември, а учениците ще могат да даряват книги и след като удари първия  училищен звънец.