Придобие ли контрол върху ВиК, Симеонов лесно ще контролира „Слънчев бряг“, който пречи на приятелите му от съседния курорт „Свети Влас“

Откакто Валери Симеонов крепи стабилността в държавата – разбирай: използва зависимостта на Бойко Борисов от гласовете на НФСБ, напът е докрай да завърши своите мераци да сложи ръка на туризма по Южното Черноморие. Ако някой е забравил акциите „Шум“, не е зле да си ги припомни, тъй като те издават обвързаности с днешна дата.

Публична тайна е, че братята Динко и Йордан Диневи – собственици на курорта „Свети Влас“, са в отлични приятелски отношения с Валери Симеонов. Още с акциите срещу „Какао бийч“ и „Бедрум бийч“ – и за шум, и за търсене на криминално проявени, и за всякакви възможни проверки, се целеше големите плажни заведения да затихнат. Шумът от тях, разбира се, пречеше на почиващите, но най-много пречеше на съседния курорт – „Свети Влас“. И докато на „Слънчев бряг“ никой не отива, за да спи, то курортът на братя Диневи предлага по-релаксираща почивка. Неудобството – врявата от нощни купони на Какаовия плаж отеква  изцяло в курортното селище на Диневи.

Според източници на BIG5 именно близкото приятелство на братята с Валери Симеонов бе пълноценно използвано, за да се попречи на бизнеса на конкуренцията, и да се осигурят по-добри условия за почивка на “Свети Влас“. Чрез връзки с управляващите Диневи си разчистиха конкуренцията и на Ветко и Маринела Арабаджиеви, които притежават един хотел в „Свети Влас“ и три в съседния курорт „Елените“. Сега, след като Арабаджиеви са елиминирани, целта е да се закрие и „Слънчев бряг“, за да няма конкуренция или „неподходяща среда“ и от двете страни на курорта на Диневи. За отбелязване е, че от години се повдига въпроса за разпродажбата на дружеството „Слънчев бряг“, в което най-големият акционер е държавата.

Курортът „Слънчев бряг“ обаче е по-голяма хапка за братята и тук на помощ идва Валери Симеонов. Валери Симеонов още преди 3 години в качеството си на вицепремиер заяви, че курортът трябва да се закрие и че наематели и концесионери на плажове „клатят държавата през туризма“. И подкрепи това твърдението с конкретни имена: „Наематели и концесионери на плажове: „Слънчев бряг север“ – Маджо; „Слънчев бряг централен“ – братя Маргини; „Слънчев бряг юг“ – Радо Слънцето; „Свети Влас“ – там са, хайде, братя Диневи, те са си местни (бел.ред. прави впечатление благосклонността към тях); Обзор „Плаж Север“ – братя Маргини; „Поморие изток“ – Радо Слънцето; „Поморие юг“ – братя Маргини, „Поморие централен“ – Маргините, „Бургас – Северен плаж“ – Маргините. С такова разпределение на наемателите на плажовете какъв туризъм можем да очакваме?“.

В момента Министерството на туризма се оглавява от неговата любима – Мариана Николова. Министерството пък държи 75% от акциите на „Слънчев бряг“ АД. За да успее, обаче, тандемът Симеонов – Николова, трябва да се преборят с наследството от Ангелкова, а именно сключените плажни концесии.

Сега Валери Симеонов индиректно чрез Марияна Николова може да влияе и на туризма (виж публикацията „Валери Симеонов се сдоби с две министерства“), и на това „да не се клети държавата“. Според източници на BIG5, Валери Симеонов е решил да атакува курорта чрез ВиК-дружеството: който държи водоснабдяването на курорта, контролира комфорта на почиващите там. А едноличен собственик на капитала на ВиК дружеството е Министерството на регионалното развитие, където НФСБ си има заместник-министър Валентин Йовев.

Така Валери Симеонов чрез свои хора и в двете министерства – на туризма и регионалното, има огромни лостове на влияние върху хотелиерите в курорта. Според източници на BIG5 от туристическия бранш, в момента атмосферата на работа е нетърпима. Хотелиерите са негативно настроени срещу мерките, които се предприемат от Министерството на туризма за излизане от кризата. Въпреки скоро проведената среща на министър Марияна Николова с акционери от „Слънчев бряг“ АД и с хотелиери в курорта, той ще е един от първите, които ще затворят сезона.

За сметка на това просперира съседният курорт на братя Диневи – „Свети Влас“. В началото на лятото „Биволъ“ разкри, че там кипи строителство, след като е изсечена боровата гора курорта на братята. На мястото на гората са изникнали на груб строеж осем ваканционни къщи от бъдещото екоселище “Венид Еко Вилидж”. Това е поредният строителен скандал на българското Черноморие (виж повече ТУК).

За да изсекат гората, попадаща в защитена зона, Диневи са използвали протекцията на друг „патриот“ от управлението. Вече застроеният терен е бил изключен от „Натура 2000“ със заповед на ВМРО-министъра на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро. И тук, както на Алепу, има двойно издаване на строителни разрешителни. Екоинспенцията в Бургас пък си е затваряла очите, а кметът на Несебър е разрешил сеч за подготовка на строителната площадка. В момента изсеченият парцел е в полезрението на прокуратурата, която се самосезира след публикацията на „Биволъ“.