Социалисти от столичните райони „Сердика“, „Средец“, „Илинден“, „Надежда“ и „Оборище“ аплодираха силното слово на лидера на БСП Корнелия Нинова по време на среща в пълната зала на кино „Освобождение“. Това съобщиха от пресцентъра на партията

Пред съпартийците си Нинова сподели: „Преди четири години ви предложих: да променим БСП, за да променим България. Благодаря за подкрепата! Заедно направихме историческа промяна в партията – за пръв път всеки член ще гласува за избор на председател. Това е най-демократичния начин. На вас българските социалисти се дава правото и силата да решавате. Но това не е избор на човек, това е избор на посока за БСП и за България в следващите години.

Прекият избор има и морални измерения. Цял живот работите безкористно за партията. Хвърляли сте толкова усилия в кампании, избирали сте ни за депутати, кметове, евродепутати. Имали сте толкова задължения. Морално е да имате и правото, да взимате решението кой да е председателят. Прекият избор е и част от борбата със задкулисието, на която посветих четири години. На конгрес председател не се избира, а се назначава от малка група хора, които си въобразяват, че договореният председател ще служи на личните им бизнес интереси, а не на интересите на социалистите и на хората”.

Корнелия Нинова подчерта значимостта на БСП и всички нейни членове и призова: „Време е да покажем, че сме мъдра и отговорна партия и сме готови да скъсаме със задкулисието, да направим промяната в себе си, за да претендираме за промяна на България. Време е да бъдем и модерна европейска партия, където прекият избор е наложена отдавна практика в социалистическите партии“.


Нинова откровено посочи, че прокараните от нея реформи в партията, създават дискомфорт у някои кръгове, а опитите за осуетяване на прекия вот от тях са факт.

Нинова посочи: „Стоя пред вас не, за да ви агитирам за себе си. Вие познавате и силата и слабостите ми. Знаете какво мога и какво не, защото четири години един до друг минахме през много изпитания. Тук съм да ви агитирам за партията. Гласувайте за когото решите, свободно и спокойно, но гласувайте масово. Правят се опити прекият избор да се провали. Нека докажем, че българските социалисти сме готови за този най-демократичен избор. Днес решението за пътя на БСП и на България е във ваши ръце. Знам, че вашата почтеност и мъдрост са гаранция за бъдещето им“.

Открита и силна подкрепа получи Корнелия Нинова от социалистите от тези няколко района в София, съпартийците й поискаха от нея да продължи реформите в партията и след като получи втория си мандат като председател, като увериха, че именно тя е техния избор.