“12 септември има значение за цяла България

Лидерът на опозиционната БСП ще бъде избран в пряк избор. Не от елити. Не според нечий интереси.

2017г. избрах листата на БСП. Защото само тя реши, че ще ограничи мандатите до 3. Край с вечните. Пряк избор на председател без договорки. Защото направи своята вътрешна революция. От политическа сила, срещу която се протестира се превърна в сила, която подкрепя протеста днес. Защото човек в БСП може да бъде свободен. А свободата е алтернативата на ГЕРБ.” Това заяви народният представител от ПГ на “БСП за България” Явор Божанков. Той допълни, че днес не съжалява за решението си, и подчерта, че нито веднъж не е бил ограничен в действията си.

“По-опитните ни учиха с търпение. Вземахме решенията си с дебат. Понякога остър, но винаги заедно.”, обясни Божанков.

Народният представител предупреди, че ако прекият избор в БСП се провали, ще спечели статуквото, като според него ще излезе, че левицата не е дозряла и трябва друг да решава вместо социалистите:”Не можеш да управляваш, ако не можеш да проведеш собствените си избори.”

“В разгара на протестите, колеги от БСП се събраха на Позитано, а ПИК отрази събитието. Това бе границата, която няма да премина. Или ПИК излизат от Позитано, или излизам аз. Който желае, нека остане с Гергов, ПИК и всичко онова ,срещу което протестираме днес.”, каза Явор Божанов. Той обясни, че много от присъствалите тогава за него са приятели и ги обича, но компромис с това е невъзможен.

“Подкрепям Корнелия Нинова. Докато тя е председател, ПИК няма да бъдат на Позитано. Метафорично. В прав текст, говорим за влиянието, което ДПС и ГЕРБ искат да установят върху БСП. Причината, поради която през 2013г. БСП беше на мястото на ГЕРБ.”, подчерта народният представител. Той бе категоричен, че или БСП ще се освободи от това влияние до край и ще поиска доверие с чиста съвест, или ще бъде пометена от историята с пълно основание.

“С подкрепата си за президента Радев, Нинова допринесе България да има достоен държавен глава. С политиката си към младите и категоричната линия спрямо ГЕРБ ни изведе от разгромена политическа сила до нивото днес. Не и до победа. За да спечелим ще трябва да направим финалната крачка. Убеден съм, че с Нинова можем да направим тази крачка.”, заяви народният представител от област Велико Търново.

Божанков отбеляза, че ако нямаш сили да спечелиш доверие сам, не е редно да търсиш подкрепа в ДПС и ГЕРБ, защото тя има висока цена: “Който не е научил урока на 2013г. не може да бъде лицето на 2020г.  Да декларираш, че подкрепяш протеста а да се съюзяваш с всичко онова, срещу което се протестира е нередно. И не остава тайно.

Казвам горното воден от отговорност към България и към политическата сила, които ме направиха това, което съм днес. БСП може да бъде партньор на своите граждани или слуга на мафията.

Решението е в ръцете на всеки социалист.”, завърши Явор Божанков.