ДПС няма да подпише внасянето на нова Конституция на Република България и няма да гласува за свикване на Велико народно събрание. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след извънредно заседание на ръководството на движението и депутати в централата на партията в София.

Според ДПС проектът за нова конституция е поредният удар срещу демокрацията и държавността.

„Проектът се отрича от общочовешките ценности – свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост. Новата конституция отказва права на личността“, заяви Карадайъ.

Председателят на ДПС подчерта, че разговорите за нова Конституция трябва да се водят в спокойна и нормална политическа обстановка, а не тя да се пише в движение.

Карадайъ призова за широко обществено обсъждане с участието на академичната общност.

Припомняме, че на 25 август ГЕРБ започна преговори за свикване на Велико народно събрание, което да промени конституцията. След консултациите с коалиционните партньори ВМРО и НФСБ стана ясно, че ВМРО има принципно съгласие за нов основен закон, но имат и различни виждания по предложения от ГЕРБ вариант, които трябва да бъдат преодолени.

НФСБ бяха по-категорични в подкрепата си.

Част от независимите народни представители, които имат позиция по предложението, поискаха разговорът им с ГЕРБ да се отложи, защото им е нужно време.

От БСП бяха категорични, че няма да подкрепят предложението на ГЕРБ за нова конституция.