Хиляди излязоха на протест още от тъмните часове сутринта пред бившия Партиен дом за обявеното „Национално въстание“, предаде репортер на БГНЕС.

Недоволните скандират „Оставка“ и надуват вувузели, които огласят площада часове наред.

Полицейски кордон огради „триъгълника на властта“ между Министерски съвет, Президентството и бившия Партиен дом.

Жандармерията е разположена по всички булеварди, водещи до сградата на бившия Партиен дом, където се провежда заседание на Народното събрание.

                                                                Снимка: ЗОРКА ТОШЕВА

Протестиращи бутаха коли на жандармерията, опитваха се да обърнат автомобилите, за да стигнат до сградата на Народното събрание.

                                                              Снимка: ЗОРКА ТОШЕВА

Гражданите замеряха полицаите с ябълки и яйца и се опитваха със сблъсъци да пробият полицейския кордон. Полицията арестува и първия протестиращ гражданин, сложи му белезници, тъй като е скачал върху полицейски автомобил.

                                                            Снимка: БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Малко след това полицията отблъсна втори опит на протестиращите да пробият кордона и да стигнат до главния вход на Народното събрание.

                                                  Снимка: ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Междувременно вътре в сградата на Народното събрание пристигнаха и депутатите за заседанието.

                                                               Снимка: ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Протестиращите опитаха и трети път да пробият кордона, те блъскаха полицаите и се опитваха да минат от другата страна на жандармерията, за да стигнат до сградата на Народното събрание.

Гражданите сядаха и лягаха на земята, за да не може полицаите да ги хванат. „Не искам да ме бутат, за това съм седнал. Имаме разрешение за митинг, но без да ме блъскат”, подчерта един от протестиращите. „Мошениците Борисов и Гешев да си заминават, да имат присъда и дълги години да я излежават”, добави той.

                                                  Снимка: БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Малко преди 9 ч. президентът Румен Радев излезе от сградата на президентството и се отправи пеша към Народното събрание, където отправи обръщение към народните представители и нацията.

Вече няма никакво значение какво казва Борисов, заяви президентът Радев.  

                                                          Снимка: БЛАГОЙ КИРИЛОВ

От МВР съобщиха, че тази сутрин, около 8 часа, мъж се качил върху полицейски автомобил и започнал да скача върху него. Задържан е. Протестиращи хвърляха ябълки и яйца срещу служителите на реда, които дежурят на място. Полицията отново призовава гражданите да запазят мирната форма на протеста и да не се поддават на провокации.

   Снимка: БЛАГОЙ КИРИЛОВ

„Всеки ден ще е така до оставката”, „Борисов – позор, оставка и затвор”, скандираха протестиращите.

Четвърти опит за пробив на полицейски кордон направиха протестиращите. Гражданите започнаха да се блъскат в жандармерията пред страничния вход на бившия Партиен дом. Полицията се прегрупира и отново опитът за пробив беше неуспешен.

Президентът Румен Радев се обърна към нацията в сградата на парламента и призова отново кабинетът на Борисов да подаде оставка. След това Радев напусна новата сграда на Народното събрание и поздрави протестиращите, минавайки покрай тях на път за президентството.

                                                        Снимка: БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Още един опит за пробив на полицейския кордон пред сградата на БНБ направиха протестиращите.

Във въздуха се разнесе миризма на газ. Десетки започнаха да кашлят и кихат от разпръскания газ, пострадаха и журналисти. Полицията отрече да е ползвала газ и съобщи на брифинг, че протестиращи са пръскали, а са пострадали над 20 полицейски служители.

Протестиращите отново се опитаха да обърнат бус на жандармерията.

Междувременно в сградата на Народното събрание продължава заседанието на парламента.

Източник: БГНЕС