Протест под наслов „Велико народно въстание” ще посрещне депутатите в първия ден от новия политически сезон. За първи път заседанието ще се проведе в новата пленарна зала, която се намира в сградата на бившия партиен дом

Снощната 55-та демонстрация премина спокойно и беше по-кратка заради подготовката за днешната проява.

Организаторите заявиха, че това е бил последният ден на мирни протести, а част от протестиращите обявиха, че очакват провокации, но ще продължат с протестите, докато не бъдат изпълнени основните им искания, предава БНР.

Няма налично описание.

Тази сутрин протестът започна малко след 7 ч. с викове „Оставка“. „Великото народно въстание“ срещу Великото народно събрание, предложено от ГЕРБ, е залогът, коментират протестиращи.

Целият район е със засилено присъствие на жандармерия.

Очаква се народните представители, които започват работа от 8 часа, да бъдат посрещнати от протестиращи от цяла България. Организаторите съобщиха, че се очакват хора от Варна, Русе и други градове на страната. В 9 часа е обръщението на президента Румен Радев.

8:00 часа – Опит за пробив на кордона от полиция откъм БНБ. Летят яйца към Народното събрание. Първи арест при опит за стълкновение.

ПОЛИЦАИТЕ ЗАМЕРЯНИ С АЙЦА И КИНТИ, АРЕСТУВАХА РОСЕН МИЛЕНОВ

Арестуваният е Росен Миленов, бивш служител на ДАНС, който се качи върху полицейски автомобил с мегафон и призоваваше за оставка, а протестиращите започнаха да клатят буса.

8.45 ч . – протестиращите са към 4 000. Триъгълникът на властта е изпълнен с хора. Напрежението утихна, въпреки провокациите на членове на ПП „Възраждане“.

9.00 ч. – с химна на Република България и на ЕС започна сесията на Народното събрание;

9.15 ч. – от ПГ на „БСП за България“ постъпи предложение премиерът Бойко Борисов да бъде поканен в парламента;

9.20 ч. – обръщение на президента Румен Радев; ПГ на ГЕРБ напусна пленарната зала;

9.50 ч . – протестиращите са пръскани с лютив спрей от полицията;

10.00 ч. –  гърмят бомбички край полицейските автомобили. Преди това също имаше гърмежи. По същото време полицията стартира извънреден брифинг, на който призова за мирен протест. МВР отчете нарастваща агресия към полицаите и използване на физическа сила за самозащита. Съобщено бе за пострадали полицаи. Бе и отправено предупреждение, че ако агресията ескалира, ще бъде използвана още сила. Полицията пръска газ. Домати, стотинки и дори камъни летят към униформените. Хора си мият лицата заради обгазяването. Всичко това се случва на една гореща точка на площада – близо до входа на сградата.