За да стигне до Партийния дом, президентът измина пеша разстоянието от Президентството, ръкувайки се с протестиращи

„И аз не съм съвсем във възторг, че съм в Народното събрание при тази обстановка“. Така започна дългоочакваната си реч пред парламента президентът Румен Радев.

Преди да започне да говори, Радев беше посрещнат с „Ууу“ и всички депутати от ГЕРБ си тръгнаха от залата. А президентът каза, че това е показателно за липсата на диалог и защо хората са на улицата.

Уникалното е, че днешното заседание на парламента започна с фалстарт при гласуването на дневния ред – накратко, „системата каза „не“, по репликата на Кръстьо Лафазанов от „Комиците“.

Председателят на парламента Цвета Караянчева също говори, като каза, че Партийният дом е по-помпозна сграда, но е по-голяма. Тя обеща скоро да бъде махнат герба на Народна република България т.е. на комунистическия режим.

„Всеки ще носи моралната отговорност за думите си“, заяви Караянчева преди речта на Радев. Депутатът от БСП Филип Попов побърза да вземе думата и заяви, че отново в парламента липсва един човек – премиерът Бойко Борисов. „Моля той да бъде поканен на това тържествено заседание на Народното събрание“, заяви Попов.

Преди речта

За да стигне до Партийния дом, президентът измина пеша разстоянието от Президентството, ръкувайки се с протестиращи. Радев направи и кратък коментар на репликата на премиера Бойко Борисов, който заяви вчера, че няма да подава оставка. „Вече няма значение какво казва Борисов“, заяви държавният глава. Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че всичко ще бъде казано отново и тя самата ще направи политически коментар, след като президентът приключи словото си пред депутатите.