С прокурорско нареждане, Дамбовеца ще остане за 72 часа зад решетките

Пламен Стоянов, известен като Големия Дамбовец, е обвинен за нападение над полицаи по време на вчерашния протест в центъра на София, предаде „Правен свят“.

Той бе задържан в сряда по обяд и отведен в Първо РПУ. С прокурорско нареждане, Дамбовеца ще остане за 72 часа зад решетките. От държавното обвинение не уточняват дали ще искат от съда налагането на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ за Стоянов.

Пламен Стоянов и брат му Йордан, известни като Дамбовците, бяха арестувани през 2010 г. при спецоперацията „Октопод“. При задържането, единият от братята бил изведен полугол и държан навън, в очакване да дойде полицейски оператор и да го заснеме в режисирана поза.

Стоянови са собственици на фирмата „Екометал Инженеринг“ ЕООД, която се занимава с рециклирането на отпадъци от бита и базата й е в „Кремиковци“.

Заради бруталния арест, Големият Дамбовец – Пламен Стоянов съди България за 85 млн. евро в Страсбург. В жалбата му, която е над 100 страници, адвокати са описали надлежно всички действия на институциите.