Според председателя на БСП Корнелия Нинова същественият въпрос днес пред България е социално-икономически план за преодоляване на кризата.

„Моята прогноза е, че наесен ще има социални протести, ще има протести за хляб, защото социално-икономическата криза ще бъде много тежка“, заяви Корнелия Нинова в Силистра и Тутракан, където бе в рамките на кампанията за пряк избор на председател на партията.

По думите на Нинова „смисленият разговор днес е какво да правим с икономиката и с доходите, а не да губим месеци в политически разправии за поправка в Конституцията“. Корнелия Нинова смята, че в обхваналата държавата криза БСП може да бъде „фактор на стабилност и на сигурност като системна партия, като последователна партия“. „Ние вече четири години водим тази битка със задкулисие, с мафия, последователни сме и това ни легитимира като автентична партия, която в момента е на една и съща позиция с протестиращите – просто важно е в момента да дадем стабилност, сигурност, план за бъдещето“, подчерта Нинова.

Тя се обяви в подкрепа на „справедливите протести“, но осъди „всяка агресия и насилие под каквато и да е форма“. „Нашата позиция е, че този парламент е изчерпан, той няма доверието на хората“, подчерта Корнелия Нинова. „Правителството също е делегитимирано. Искаме парламентът да се занимава с едно единствено нещо оттук нататък – да приеме необходимите поправки в закона, така че да гарантираме машинно гласуване. То е гарант за честни избори. След като приемем такива поправки, разпускане на парламента, оставка на правителството и предсрочни избори“, заяви Корнелия Нинова.