Днес отбелязваме 135 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България! Кулминацията в националните чествания ще бъде вечерта в Пловдив.

Съединението на България е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет.

Борисов: Съединението е доказателство, че един народ може да постигне велико дело съвсем сам


Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885, подкрепен от българския княз Александър Първи.

На тържествената заря-проверка пред паметника на Съединението, която ще бъде от 20:30 часа, ще присъства президентът Румен Радев.

Празникът в Града под тепетата

По традиция празникът ще започне в катедралния храм „Света Богородица“, където митрополит Николай ще отслужи благодарствен молебен. Венци и цветя на признателност ще бъдат положени на паметника на Захарий Стоянов в Дондуковата градина и на паметната плоча на майор Райчо Николов.

Вечерта пред Военния клуб комитет „Родолюбие“ ще представи част от събитията от 6-и септември 1885 година – завземането на конака и арестуването на генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. Ще прозвучи и Възванието на Българския таен централен революционен комитет, с което се обявява, че Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България.

Президентът Румен Радев в Брестовица и Първенец

Тържества по повод 135-ата годишнина от Съединението на България ще има днес и в пловдивските села Брестовица и Първенец, а гост на събитията ще бъде президентът Румен Радев.

В Брестовица държавният глава ще открие барелеф на Васил Левски във Влаховата къща, където е било едно от скривалищата на Дякона. След това държавният глава ще се включи в честванията в Първенец, където е замислена и планирана каузата на Съединението.

По-късно президентът и кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов ще поднесат цветя пред паметната плоча на мястото, където е взето решението за Съединението. Те ще се включат в тържествено шествие по случай събитието. Участие в него ще вземат и представители на комитет „Родолюбие“, които пред читалището в центъра на Първенец ще направят възстановка на събитията от 1885 година.

„Национален поход за Съединение“ ще потегли в 19 часа

Преди тържествената заря-проверка ще се състои и „Национален поход за Съединение“, в който се очаква да се включат родолюбиви българи от цялата страна. Целта е да се покаже, че въпреки разделенията, обществото е способно да се обединява около националните каузи, уточняват организаторите му.

Шествието ще потегли от площад „Централен“ и ще премине през бул. „Цар Борис III Обединител“, моста на Панаира, бул. „България“ и по бул. „Руски“ до бул. „Шести септември“. По целия маршрут участниците ще носят 50-метров национален флаг, изработен специално за събитието.

Ще бъдат затворени централни булеварди в Пловдив

От 18 часа до полунощ във връзка с тържествените прояви в Пловдив ще бъде спряно движението по бул. „Шести септември“ в участъка от кръстовището с бул. „Руски“ до кръстовището с бул. „Цар Борис III Обединител“.

Гражданите ще бъдат допускани до площада от 18:30 часа през три контролно-пропускателни пункта. Няма да се допускат хора, носещи опасни предмети и такива в нетрезво състояние.

От 16 до 22 часа се забранява използването на дронове в зоната тържественото честване.

Денят на Съединението в страната

В Деня на Съединението в село Медвен – родното място на Захарий Стоянов, ще се състоят вторите четения, посветени на възрожденеца. Ще бъде открита и изложба „Захарий Стоянов – първи издания“.

В Добрич Съединението ще бъде отбелязано с полагане на цветя на паметника на Захарий Стоянов. Духов оркестър ще изпълни патриотични пиеси.

Празничен концерт по повод 135-годишнината от Съединението ще се състои на централния площад „Свобода“ в Хасково.

С ритуал за издигане на националния флаг и флаговете на Европейския съюз ще започнат честванията в Бургас. Пред паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на героите, дали живота си за свободата и обединението на България.

Честит празник, българи!

Източник: ДИР