Въпреки уверенията, че ГКПП „Илинден-Ексохи“ ще отвори за товарни превози, това не е така, съобщи в репортаж БНР

От днес се възстановява преминаването на тежкотоварни камиони през граничния пункт с Гърция „Илинден-Ексохи“, съобщи БНТ по информация от посолството ни в Атина. Няма да бъдат необходими PCR тестове, но ще се изисква QR код, получен след регистрация, направена най-късно 24 часа преди пътуването. Решението не засяга туристите.

От Регионалната дирекция на Гранична полиция – Смолян обаче не потвърдиха информацията, че се възстановява преминаването на тежкотоварни автомобили, съобщи националното радио.

От рано сутринта български, румънски и полски превозвачи и представители на бизнеса от Гоцеделчевско се редят на ГКПП “Илинден” с намерение да преминат от гръцка страна, но без успех. Опиталите се да осъществят контакт с граничните полицаи обаче биват върнати.

Собственикът на транспортна фирма от Гоце Делчев Кръстьо Веселинков категорично отрече пред „Хоризонт“ пунктът да е отворен.

„Това беше блъф, използван от нашето Външно министерство за потушаване на напрежението. Тази сутрин прозвъних. Няма такава информация в гранична служба за 7-и септември. Тук е известна датата 15-и септември“, подчерта превозвачът.

„Камиони идват периодично от Румъния, от Полша, наши от Благоевград. Аз имам заснет видеоклип как пристигат товарни автомобили“, разказа Веселинков и изчисли загубите си:

„Около 600 лева опират разходите, които плащаме повече на един курс. Не се връзват цените вече. За фалирали не ми е известно, но претърпели сериозни загуби има“.

„Слава Богу не съм опрял до тези 60/40. Допреди да затворят КПП-то съм си работил нормално, но в тези два месеца, откакто е затворено, спадът ми е около 70% в оборота“, поясни още Веселинков.

Превозвачите и бизнесаът остават в протестна готовност заради загубите които търпят, заяви той за Радио Благоревград.

„Ще преминем към гражданско неподчинение. Имаме разнородни идеи, от затваряне на ГКПП „Кулата – Промахон“ до протест пред Гръцкото посолство“.