Не се сбъдна очакването за рязък спад в търсенето на кредити заради пандемията от COVID-19. Това отбеляза пред бТВ финансовият експерт Деян Василев. По думите му ипотечните кредити към края на юли възлизат на 11 млрд. лв., потребителските са малко над тази сума

БHБ пpoгнoзиpa пpeз втopaтa пoлoвинa нa гoдинaтa ĸpeдитиpaнeтo дa пpoдължи дa ce cвивa. „Може би БНБ вижда неща, които пазарът все още не може. След забавянето през март-април, когато всички натиснаха пауза – сега нещата се нормализираха“, допълни той.

Експертът уточни, че депозитите на физически лица са за 57 млрд. лв. и спрямо миналата година са се увеличили със 7,7%. „Хората успяват дори и в кризата да спестят. Тази цифра показва реални спестявания. При потребителските и ипотечните кредити има една кредитна ваканция и тепърва ще дойде денят за равносметка“, посочи Василев.

Една от антикризисните мерки на правителството беше 6-месечен отсрочка на кредитите, считано от 1 юли, но при определени условия. За тази мярка са одобрени 85 343 хил. физически лица и 12 156 фирми.

„Това е един буфер, за който ние не знаем. Тези кредити са отсрочени до 31 декември и ако има влошаване на кредитната система, тя би се видяла на 1 януари 2021 г. Това са 10% от текущите кредити. Цифрите за необслужени или лоши кредити са на историческо ниско ниво“, добави финансовият експерт.

Снимка: БГНЕС