Българските власти да внесат в дневния ред на дискусиите в Европейския съюз и НАТО случая от 2015 година с „българския новичок“

За това настояха по-рано днес оръжейният бизнесмен Емилиян Гебрев, синът му Христо Гебрев и Валентин Тахчиев в открито писмо до премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, с копие до президента Румен Радев и посланиците на останалите страни членки на Евросъюза и НАТО.

Авторите на писмото подчертават, че България трябва да се възползва от обсъждането на ниво европейски лидери този месец на случая „Навални“.

Припомням, че германските власти с категоричност установиха, че руският опозиционер е отровен с нервнопаралитичното вещество „Новичок“.

Емилиян Гебрев, Христо Гебрев и Валентин Тахчиев посочват, че в пълен контраст със съюзниците си на 25 август тази година България официално е спряла недовършеното разследване на покушението срещу тях.

Тримата настояват незабавно да бъде поискано техническо съдействие от Организацията за забрана на химическите оръжия; да бъде оповестено дали съществуват остатъци от веществени доказателства, които биха помогнали за задълбочен анализ на използваното бойно отровно вещество; да бъде поискано от Русия изясняване на самоличността на западазрените извършители; както и да бъдат потърсени български съучастници.

Източник: БНР

Снимка: ЕПА/БГНЕС