„Държавата бе на нокти дали ще има ток или не“, допълни президентът на КНСБ

Положението е доста напечено в „Мини Марица – Изток“. Държавата бе на нокти дали ще има ток или не. Не трябва да се свързва с някакви политически искания.

Това заяви в ефира на Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров за помощта от 55 млн.лева, отпусната от държавата.

„Енергийният холдинг отпусна заем на дъщерното си дружество, в размер на 55 млн. лв. С 50 млн. лв. ще се разплати на всички, които са извършвали ремонтни и инвестиционни дейности, и 5 млн. лв – за увеличение на заплатите на работниците“, заяви още лидерът на КНСБ.

По думите му нуждата от тази подкрепа е била жизненоважна, тъй като имало 22 млн. тона като заявки, но те може би ще паднат. Това било около 1/3 по-малко, отколкото производствена програма, заявена от ТЕЦ-овете в края на миналата година.

„Няма как минете да не се разплатят с компаниите, туй като това значи допълнителна задлъжнялост и хора без заплати. Това е нещо, което не може да си позволим да не направим. Ако някой вижда някакъв пазарлък, бърка. Ние се допитваме до хората, при това регулярно”, добави Димитров.

„От 2 години вървим към системен проблем. Има нюанси, които хората не виждат от битката. 7 100 души са заети пряко в „Мини Марица – Изток“ и около 100 000 души са заети чрез фирмите“, заяви Димитров.