Сметките сочат, че повишението на минималното обезщетение за безработица ще се отрази благоприятно на над 30 000 души средно на месец от 1 октомври до 31 декември

Минималното обезщетение за безработица да се увеличи от 9 на 12 лева на ден от 1 октомври – това предвижда проект за промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, който ще обсъдят депутатите от социалната комисия. В дневния ред на заседанието са и три проекта за изменения в Кодекса на труда, съобщи БНР.

Сметките сочат, че повишението на минималното обезщетение за безработица ще се отрази благоприятно на над 30 000 души средно на месец от 1 октомври до 31 декември.

Предвижда се също от 1 октомври срокът за получаването на минимално обезщетение да се удължи от 4 на 7 месеца за хората, придобили правото на обезщетение преди изтичането на три години от предходно упражняване на такова право.

Депутатите ще обсъдят и три проекта за промени в Кодекса на труда, единият е на правителството и дава възможност на браншово и отраслово равнище да се договаря извънреден труд до 300 часа годишно, вместо досегашните 150.

Другите два проекта са внесени от „Обединени патриоти“ и касаят празничните дни. В единия се предлага думите 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост да се заменят с 24 май – Ден на българската писменост, просвета и култура.

Другият проект предвижда за официален празник да се обяви и 15 август – Успение на пресвета Богородица.