Китайските производители на микрочипове и процесори увеличават усилията си да получат независимост от полупроводниковото оборудване, произвеждано в САЩ. Това става на фона на опасенията, че влошаващите се отношения между Пекин и Вашингтон могат да доведат до допълнителни логистични ограничения, съобщава Nikkei Asian Review, цитирано от БНР

Компаниите Semiconductor Manufacturing International Corp. (или SMIC) и Yangtze Memory Technologies Co. Ltd., както и други работят по замяна на американското оборудване с това на китайски или други фирми, които обаче не са американски, съобщи новинарският сайт.

Преминаването към местни производители се подпомага от правителството на Китай, което наскоро обяви 10-годишно освобождаване от данък върху доходите за избрани производители на микропроцесори.

Наскоро началникът на кабинета на Белия дом Марк Медоус заяви, че администрацията на Тръмп се стреми да разшири забраната си за китайски технологии, като се заговори, че именно компанията SMIC може да се окаже следващата цел на американски санкции.