Пазарите на акции на Уолстрийт приключиха разнопосочно петъчната търговия

Индексът на сините чипове DJIA успя да нарасне в последните минути със 131 пункта (с 0,46%), широкият индекс S&P 500 остана почти без промяна (повишение с 0,05%), а технологичният индекс Nasdaq Composite падна с 0,6%.

В рамките на отминалата седмица DJIA се понижи с 1,7%, S&P 500 с 2,5%, а технологичният индекс Nasdaq се раздели с цели 4,1%, приключвайки най-слабата си седмица от втората половина на месец март, когато бяха и най-бруталните разпродажби на акции на Уолстрийт, провокирани от първоначалния шок от коронавирусната пандемия.

Технологичният сектор се оказа под силен натиск през пет от последните шест сесии на търговия, тъй като инвеститорите продаваха акции на технологични гиганти като Apple, които бяха и най-драматично поскъпващи при силното рали на Уолстрийт от дъната през март до рекордните върхове на индекса Nasdaq, достигнати в началото на септември.

Графика на индекса Nasdaq

Графика на индекса Nasdaq

Анализатори предполагат, че фондовите борси ще останат изнервени и през следващите месеци, следвайки най-вече степента на разпространение на Covid-19, предстоящите в началото на ноември президентски избори в САЩ, оставащото в сила напрежение между Вашингтон и Пекин, както и предизвикателствата пред ЕС и Великобритания с оглед на процеса на Брекзит.

Внимателно ще се следят и преговорите в двете камари на Конгреса на САЩ относно новите финансовите помощи, свързани с коронавирусната криза, след като по-рано тази седмица беше провален опит на Сената да одобри нов пакет в размер на 500 млрд. долара.

Източник: БНР