Не съм извършил никакво престъпление и затова нямам никакво колебание и притеснение. В какво ме обвиняват де факто – в това, че съм съдействал да се разруши една незаконна постройка – т.е. искал съм да се спази законът!. Това заяви в позиция до медиите председателят на „Воля“ Веселин Марешки по повод присъдата от 4 години затвор при общ режим за изнудване чрез заплаха, постановена от Апелативния съд във Варна.

Делото, образувано преди 5 години, влезе в съда едва през 2018 г. заради отводи на два съдебни състава.

Бях въвлечен в цялата история, защото исках да помогна на човек, който беше смазан от хора с пари, с връзки, с бездействието на прокуратурата. Тя имаше изключителна амбиция да бъда осъден, като в този си стремеж не се посвени да набеди съдия, че искал да вземе подкуп по делото, но когато съдията беше оправдан, на прокурора нищо не му се случи. Това говори много за начина на работа. Нелепо е да се твърди, че съм искал да получа от някого 10 хиляди лева и то чрез заплахи или незаконни действия. Обемът на бизнеса ми – и аптеките, и бензиностанциите, показва, че такова твърдение е повече от несериозно!“, пише още Марешки.

Според него моментът на присъдата е подбран умишлено: „За да може в европейския доклад на 23–ти септември да се посочи, че България много успешно вече осъжда т.нар. олигарси или хора с бизнес, които прокуратурата обявява за такива. Явно съм им много удобен в момента – от една страна едни ме обявяват за близък до властта, защото съм бил подкрепил по някакъв начин инициатива на ГЕРБ. Но от друга страна- ВОЛЯ винаги е била опозиция и по никакъв начин не участва в управлението, т.е. ние не сме тяхното „галено” дете – други са тези, които от години се натискат за тази роля. Явно някой иска да послужим за жертвоприношение и на наш гръб да се демонстрират някакви „успехи”.

Лидерът на ВОЛЯ ще обжалва присъдата пред Върховния касационен съд.

Източник: ДИР