Как си представяте в тази обстановка да изработим нови изборни правила, попита Крум Зарков. В последните седмици се забелязва опасна тенденция, започнала от това, че вкарахте журналистите в мазето, минала през това, че вчера не пуснахте гражданското общество

„Искам да ви попитам има ли някакъв смисъл от един парламентарен дебат, в който едните хора изразяват аргументи, а другите се държат по абсолютно недопустим начин. И как си представяте, че се изграждат изборните правила в такава обстановка”.

С тези думи се обърна зам-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков към председателстващият заседанието Емил Христов.

Зарков реагира остро на поведението на депутатите от ГЕРБ, които по време на изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова дюдюкаха, подвикваха и дори освиркваха дувите й.

“Не знам дали чувате различните реплики, които се подхвърлят в залата. Не знам дали видяхте как реагират от залата, когато председателят на основната опозиционна партия говори. Не знам дали сте запознат с факта, че вчера в правната комисия не бяха допуснати участници и експерти от гражданското общество, а тези които бяха допуснати бяха прекъсвани и с тях се държаха по същия начин, по който и досега“, посочи гневно Зарков.

Той не пропусна да отбележи промяната в поведението на управляващите. “Искам да ви обърна внимание, че в последните седмици се забелязва опасна тенденция, започнала от това, че вкарахте журналистите в мазето, минала през това, че вчера не пуснахте гражданското общество в комисията, и свършваща с грухтенията, които чуваме тук, за да не може да се говори. Следователно ние трябва да знаем има ли в тази страна още парламент, защото Народното събрание не е само нова зала. Парламентът е начин на общуване и който не го владее, моля да го напусне”.

В отговор Караянчева прехвърли на Георги Пирински отговорността за мястото на журналистите в новата сграда на парламента.

„Когато е строена тази зала и е идейно проектирана, г-н Пирински е бил председател. Престанете да търсите причини за политически пиар и да се правите на симпатични!“, заяви Караянчева, обръщайки се към социалистите.

Тя заяви, че уважава работата на журналистите и посочи, че те имат възможност да записват депутатите, като се свържат с пиарите на парламентарните групи.

„Имате ли нужда да озаптите колегите или да започна с процедурата?, попита пък червеният Явор Божанков, който взе думата след парламентарната шефка, но депутатите в зала шумяха.

Той се възмути, че Караянчева е поискала лично обяснение, а изказването ѝ не било такова.

„Когато председателят на парламента лично потъпква правилника, това вече е сериозен симптом. Както общувате с депутатите в тази зала, така общувате и с протестиращите, и с българските граждани. Вие сте основната причина днес да има напрежение навън, но и вътре в тази зала“, подчерта Божанков.

И продължи гневно към Караянчева и ГЕРБ: „Вие доказвате едно – дебат с вас е невъзможен и единственият изход от ситуацията е да си подадете оставката. Каква процедура взе всъщност г-жа Караянчева? Кой я засегна лично?

Разбрахме, че Орешарски е виновен, че Пирински е виновен и така до хан Кубрат. Кой всъщност ви е виновен за последните 10 години? Десет години нямахте време да промените тези правила ли, попита Божанков.

„Те си позволиха да използват две определения към тази зала: грухтене – определение за комуникация между определени животински вид. И второ – колега си позволи да ви съветва да ни озаптявате. Озаптяват се също биологични видове от по-нисък разряд. За тези две обиди искам да наложите наказание на тези колеги, скоми веднага депутатът от ВМРО доц. Милен Михов.

За съжаление сте прав, отговори му зам.-шефът на НС Емил Христов.

Междувременно от „Отровното трио“ съобщиха, че за довечера протестиращите говят “Омлет по министерски” и призоваха  гражданите да носят развалени яйца и домати, които ще полетят към правителствената сграда.

Повод за призива на “Отровното трио” е решението да се гласуват спорните промени в Изборния кодекс, които бяха обект на множество критики. Въпреки това обаче успешно преминаха през две парламентарни комисии. Според критиките те нарушават избирателните права.

Източник: epicenter.bg