Проф. Светлана Шаренкова: Само единна и силна БСП ще бъде убедителен опонент на ГЕРБ

130-годишната социалистическа партия в България проведе успешно първите в историята си преки избори за свой председател. През ХХI век, в ерата на пряката демокрация, дигиталното общество и социалните мрежи – това е най-съвременната и демократична форма на избор. Вотът мобилизира лявата партия и показа зрелостта на социалистите. Опроверга внушенията за крах на левицата и доказа, че БСП е не само жив политически организъм, но и единствената системна алтернатива на проваленото мафиотско-мутренско управление на ГЕРБ. А последното е отправна точка за бъдещето.

Днес пред БСП, пред всички леви, центристки, екологични и патриотични формации има една важна задача – да се осъществи промяната, която желаят стотиците хиляди български граждани, излезли на протест по площадите в София и страната с искане за оставка на правителството и ново управление. БСП не си позволи да партизира протеста, но след прекия вот социалистическата партия се превърна в естествен авангард на Промяната!

Ето защо пред българските социалистите стои политическата задача да предложат обединение на всички, които желаят тази промяна, да предизвикат предсрочни избори, проведени по честен начин, и да формират ново мнозинство. А в неговите рамки всяка партия – на базата на програма и идеология – да предложи политики за бъдещето на страната.

Прекият избор премери относителната тежест на различните идейни и персонални линии в партията. Над 80% от българските социалисти подкрепиха линията на Корнелия Нинова на социалистически и традиционалистки курс, на ярка опозиционност и отказ от колаборация с модела „ГЕРБ”. Докато линията на ПЕС – колаборация с ЕНП, глобализъм и джендър идеология, дори не присъстваше на терена, защото нейните високопоставени изразители не посмяха да издигнат свой кандидат…

След категоричния вот на доверие, който получи Нинова, са нужни стъпки към единение на партията – както от преизбрания лидер, така и от неговите опоненти.  В БСП не трябва да има реваншизъм към загубилите, но също така е задължително да спрат кампаниите, очернящи председателя и разколебаващи доверието в цялата партия. Трябва да се постигне единство, но не фасадно, а реално обединение около големите цели: смяната на  управлението на Борисов и на порочния властови модел, ликвидиране на неолибералните мантри и догми, конкретни политики и реформи за възстановяване на социалната държава. Няма истински социалист и родолюбец, който да не споделя тези цели! Те са по-важни от личните амбиции или несъгласия!? Само единна и силна БСП ще бъде убедителен опонент на ГЕРБ, само единна и силна БСП ще осъществи големите промени, които България очаква. Единство, мъдрост и целеустременост, компетентност и нравственост – това е нужно днес на социалистите, а и на всички граждани на България!

Проф. Светлана Шаренкова