Корнелия Нинова трябва да оглави похода на левите партии срещу властта. ПП МИР ще върви редом с всеки, който е готов и ще работи безусловно за постигането на националната цел – отстраняването на мутрите и мафията от властта , заяви председателя на ПП МИР

– Г-н Славчев, докъде стигна битката ви за машинно гласуване?

– Битката за провеждането на честни избори в България чрез машинно гласуване продължава. А с промените в Изборния кодекс управляващите от ГЕРБ ясно и категорично доказват, че саботират въвеждането на машинното гласуване в България и се готвят за пореден път да фалшифицират изборите и да подменят вота на българските граждани. Пълен цинизъм и подигравка с българските граждани е след като в Изборния кодекс е записано, че изборите трябва да се проведат чрез машинно гласуване, след като Министерският съвет през февруари тази година прие със свое решение и възложи на Томислав Дончев да предприеме всички необходими действия за провеждането на следващите избори чрез машинно гласуване, през септември месец или шест месеца преди изборите да започва процедура за промени в Изборния кодекс.

Партия МИР категорично се противопоставя на каквито и да били промени в Изборния кодекс в 12 без 1, още повече на връщането на хартиените бюлетини и протоколи, чрез които на практика ГЕРБ си осигуряваха винаги до сега служебни победи на изборите. Управляващото мнозинство от ГЕРБ, лъжепатриотите и аптечните бензинджии не само погазват законите, не само не ги изпълняват, но ги и променят, така както на тях им е изгодно, което е пълна подигравка с българските граждани, които повече от 67 дни протестират по улиците на страната. Нека не забравяме, че едно от основните искания на националните протести е провеждането на честни избори в Българя чрез машинно гласуване и само поради факта, че ГЕРБ си позволяват да провалят машинното гласуване трябва да си подадат незабавно оставката.

Ние – от партия МИР, няма да спрем дотук и ще продължим да се борим за машинното гласуване, като един от гарантите за провеждане на честни избори в страната. Вече предприехме действия като пуснахме сигнал до Европейската и венецианската комисия и изпратихме официално писмо до зам.-председателя на Европейския парламент г-жа Барли за неспазването на законите в България от страна на управляващите и за подготвяните от тях фалшифициране на предстоящите парламентарни избори.

– Къде можем да открием силните страни на българското ляво в контекста на протестите и прогнозите за криза във всички сектори?

– Неолибералният модел за управление на държавата и обществото не само в България, но и в западните държави, създал за нас т.н. Вашингтонски консенсус, който ни ликвидира като икономика и справедливо общество, се проваля. Когато председател на ПЕС е българин, въвел плоския данък в ущърб на работници и дребните производители и земеделци, когато се изповядва свободия навсякъде и във всичко, забравяйки за традиционни български ценности, за съборност, за взаимопомощ, за състрадание, когато се разрушава традиционното българско семейство и се защитават еднополовите бракове, дженъдрството, ювеналното законодателство и т.н. за какво ляво може да говорим в България.

Политическите субекти, които се самоопределят като ляво-център преди всичко трябва да се грижат за онеправданите, за работниците, за хората с ниски данъци, служещите и интелигенцията, малкия и средния бизнес, които пазарната икономика превърна в роби, а идеалите се сведоха до стремежа за власт, пари и удоволствия. Политиците в българското ляво трябва да се грижат за свободата на всеки в стремежа му към лично и духовно усъвършенстване и да правят всичко възможно грижата за ближния да стане грижа на обществото. Само така лявото ще се отличава от животинското дясно, където индивидуализмът и личния успех в борбата за власт и пари за цел и мечта в живота.

Тези леви формации, които съумеят бързо да забравят „Планът Ран-Ът“ и да поемат решително нов курс за защита интересите на преобладаващата част от българския народ,  а не на олигархията – те ще завоюват доверието на избирателите и нека това да е отличителната черта на българското ляво, въпреки ризниците, които ни надява европейската левица. Именно към това се стреми и партия МИР, която предложи да бъдат подведени под наказателна отговорност всички участвали в подготовката, приемането, реализацията и продължаващото изпълнение на „Плана Ран-Ът“ в България. Този престъпен план доведе България до национална и демографска катастрофа, както и до драстично обедняване на българския народ.

– Кои рефлекси на левицата е възможно да се задействат, за да бъде сменен моделът на управление?

– Това би трябвало да бъде нов модел на развитие на страната, а не за нов модел на управление. Управлението е субективен фактор и както показва практиката в България през последните тридесет години именно поради това той бе катастрофален и пагубен за страната. Слоганът, който най-добре подхожда за управленските кадри през годините на прехода е честната самооценка на един вицепремиер, който каза „Егати държавата, щом аз съм ѝ вицепремиер!“. Политическите формации са призвани да реализират своите програми чрез подбор на кадри, споделящи техните идейни и програмни цели и те трябва да носят цялата отговорност за изпратените от тях управленци на национално и местно ниво.

За нас – от партия МИР, това означава безусловно приемане от всички кандидати за властови позиции в държавата на нашите седем Етични правила, а при доказани нарушения същите да са задължени да подават оставка от заеманите постове в държавата и партията. Професионалният подбор на можещи и знаещи специалисти в отделните области трябва да се осъществява от сформираните към партиите браншови ядра, които да следят развитието на потенциалните управленски кадри в техния бранш. При спечелване на изборите партията да възлага на браншовите ядра да направят предложения за съответните длъжности на всички управленски нива в даден ресор, а партията само да утвърждава този техен избор. ПП МИР предлага оценката на кадрите да се извършва от Система за контрол на качеството на  управленския труд, създадена по подобие на Системата за управление на качеството на стоките и услугите ISO. С други думи, партията, спечелила изборите, да задава крайните количествени и качествени параметри, които тя ще поеме пред избирателите като ангажимент за изпълнение, а цялата конкретика по това изпълнение да се разработва и реално изпълнява само от професионалисти в дадената област. В последните дни видяхме колко е точна оценката на АИКБ за състоянието на бизнес-средата в България. Защо всякакви дилетанти, събрани от кол и въже, трябва да се учат да управляват за сметка на един цял народ, безумие, което наблюдаваме повече от тридесет години в България и което на практика загроби поколения българи за напред.

– Какви са предизвикателствата и хоризонтите пред лявото пространство на родния политически живот?

– България е част от ЕС и НАТО, но за съжаление тези структури не донесоха нищо добро и перспективно за страната през изминалите 30 години, въпреки огромните надежди на българските граждани. В момента България се намира на 111-то място по свобода на словото и 97-мо място в света по чувството за щастие у българите. Даже системата, чрез която ни даваха и дават предсъединителни, кохезионните и структурни фондове за милиарди евро раждаше и продължава да ражда огромна корупция. А през всички тези години оставаме с впечатлението и че редица европейски чиновници, които отговарят за предоставянето и контрола за разходването на тези средства, са комбина с родните далавераджии. Защото българският народ за 15 години въобще не се е приближил към стандартите на живот на средния европеец, даже от страните на бившия Източен блок! Защо? Защото никои от спечелилите парламентарните избори партии през годините не вложиха и грам собствена мисъл как да стимулират родното  производството, високите технологии , производителността на труда, задържането на талантливите българи да работят  у нас и т.н., вместо като папагали да повтарят каквото им нареждат „началниците“ от Брюксел. Да не говорим за пенсионерите, за платеното, но некачествено медицинско обслужване, за образованието, културата, спорта, обществените фондове и т.н.

Следователно, нещо трябва генерално да се променя в модела, който от модел за деградация трябва да се превърне в модел на развитие на страната. В това отношение първата задача на левите формирования е такава, каквато беше и първата задача на екипа на Ран и Ът, но с обратен знак – пълна ревизия на законодателството, изготвяне на нов Обществен договор между гражданите и държавата, приемането му на референдум и на тази основа изготвяне и приемане на нова Конституция, съответстваща на новия етап от развитието на човечеството в епохата на 4-та постиндустриална революция.   

– Как виждате процесите в БСП след избора на Корнелия Нинова за лидер на формацията?

– Както знаете, аз съм тръгнал в политиката от младежката организация на БСП и не ми е безразлично какво става в тази партия. На първо място бих искал да поздравя Корнелия Нинова с разгромната победа на вътрешните избори за председател на партията и да ѝ пожелая с този огромен вот на доверие да преобрази и промени партията и да я превърне от инструмент на статуквото и олигархията в действена и ефективна сила за участие в бъдещите преобразования на българското общество и държава.

В момента БСП има своите задължителни отговорности като парламентарно представена партия. Тя трябва да оглави похода на всички леви сили в България срещу позорното и пагубно за страната управление на ГЕРБ, лъжепатриотите и с явната подкрепа на аптечно-бензиджийската формация и скритото мощно съуправление с ДПС с една единствена цел – оставка на правителството на Бойко Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев и провеждане на честни избори чрез машинно гласуване. За изпълнението на тази задача БСП трябва да демонстрира нов морал в политиката, резултативна инициативност и безусловно и мощно родолюбие. ПП МИР ще върви редом с всеки, който е готов и ще работи безусловно за постигането на националната цел – отстраняването на мутрите и мафията от властта.

Визитка:

Симеон Славчев е роден на 14 юни 1978 г. в град Варна. Средното си образование завършва в 34-то СОУ „Стою Шишков“ в гр. София с профил история, литература и философия. Висшето си образование завършва в Технически университет – София и е инженер-магистър по „Индустриален мениджмънт“. Завършил е „Академия за социална политика“ на Института за социална интеграция и има придобита допълнителна професионална квалификация по „Управленски умения“. Специализирал е „Политически мениджмънт“ в Българското училище за политика към Нов български университет. Има над 15 години управленски опит, като мениджър и управител на фирми и ръководител на проекти. 

Политическата си кариера започва на местните избори през 2015 г., когато е избран за общински съветник в Столичен общински съвет. Съпредседател на „Политическа група 5“ и член на председателския съвет на Столичния общински съвет. Като зам.-председател на постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране и член на постоянната комисия по транспорт и туризъм в предишния ОбС, Славчев предлага и работи по премахването на автобусния паркинг около храм-паметника „Ал. Невски“.

На 10 ноември 2018 г. инициативен комитет от млади хора, учени, интелектуалци, преподаватели, общественици, културни дейци и българи в чужбина прие декларация и взе решение да учреди политическа партия МИР, като избра Симеон Славчев за неин председател. От 2 години последователно настоява за въвеждане на машинното гласуване.

Източник: BIG5