Самият факт, че това е най-тежката криза за ГЕРБ и за последните 10 месеца бяха направени много грешки, даде възможност днес над 60% от обществото да иска предсрочни избори, а над 90% да осъждат провокаторите, които бяха вкарани в протестите. Бяха вкарани от тези, които искат да запазят властта. Защото действията на полицията и разпорежданията, които се даваха от висшестоящите, подложиха на изпитание протестиращите, но застрашиха живота и здравето и на протестиращите, и на полицаите. Трябваше да има по-бърза и адекватна реакция. Не ги вкара властта, а хора, които искат това статукво да се запази – има криминални структури и други.

Това заяви пред бТВ бившият втори в ГЕРБ и лидерът на политическия проект „Републиканци за България“ Цветан Цветанов. 

„Много бързо и адекватно трябваше да се реагира, защото има методи, с които да изведеш индивидуално всеки един от тези провокатори. Нямаше да се стигне до консолидация на тези провокатори. Всъщност бяха задържани невинни хора и пострадаха полицаи. Полицаите бяха жертва на разпорежданията, което даваше висшето професионално ръководство“, обясни бившият вътрешен министър.

Цветанов добави още, че неговата цел е да обедини всички демократично мислещи десни български избиратели и да им покаже, че един национален проект може да бъде за всички, независимо от тяхната възраст. Да им покаже, че могат да бъдат образовани и професионално реализирали се, и че това може би ще бъде първият национален проект, който ще даде представителност на всички етнически групи. „Етническото противопоставяне е грешно за държавата“, каза още той. 

Според него институциите в България са парализирани, няма абсолютно никаква ефективност при тази външна енергия, която има в обществото за предсрочни избори, за промяна на статуквото. 

Някой иска средствата да бъдат усвоени бързо 

Липсата на прозрачност в управлението, харченето на пари, това, което се случва с допълните 5 млрд. лева е предпоставка за това, че някой иска от тези средства трябва да бъдат усвоявани бързо за кратък период от време. Този някой знае, че в следващите правителства ще има тежки процеси и ще има тежки политически решения, които ще трябва да се взимат, заяви Цветан Цветанов.

Липсата на електронно управление ни дава възможност да живеем с усещането за корупционен натиск, който има и в момента. Това, което хората искат, е промяна в съдебната система и справедливост. Средният и малкият бизнес остават с усещането, че всеки може да ти го вземе, че всеки може да бъде репресиран от държавната машина. Днес, когато обикалям страната и правя поредица от срещи, виждам, че има определен страх, допълни той. 

За първия мандат на ГЕРБ като управляваща партия, чийто член беше Цветанов, той коментира, че се е работило в условията на последствията от тежката финансова икономическа криза. „Имаше правителство, което действително изведе страната и остави дефицит 0,45. Сега обаче сме в хипотезата, в която беше в края на мандата си Тройната коалиция – харчене на пари. Хората губят представа за обективността и прозрачността, която трябва да има в едно управление“, заяви бившият втори в ГЕРБ. 

Това, което имаме през последните 10 месеца, е най-големият срив, който ГЕРБ е получавал за десетте години управление, обясни той. 

По думите му, когато е станал вицепремиер и министър на вътрешните работи, страхът у хората е бил дали децата им ще се приберат и дали няма да бъдат отвлечени. „Имаше 17 отвличания, преди да стана министър на вътрешните работи, а когато стана 18-ото, постигнахме резултат, с който лицата, извършили тези престъпления. Те все още са в затвора“. 

Харизанов и Дончев говореха, че искат да заемат позициите ми, месеци преди Апартаментгейт.

„За Апартаментгейт аз бях много коректен и постъпих правилно, защото знаех, че сценарият за моето дискредитиране беше направен година и половина преди това. Направиха го всички тези, които са в най-близкото обкръжение (на Борисов – бел. ред.) и взимайки политическите решения за ГЕРБ. Излязох достойно от политиката и знаех, че надали ще мога да остана повече в ГЕРБ при тази среда на работа. Сам напуснах, никой не е в състояние да ми въздейства“, категоричен е бившият вътрешен министър. 

Шест-седем месеца преди Евроизборите знаех, че господин Харизанов (Георги Харизанов, анализатор от Института за дясна политика-бел.ред) се е хвалил, че ще поема моите функции в партията като организационна дейност. Томислав Дончев също е споделял, че има желание да бъде зам.-председател на партията. Аз преглътнах всичко. Знаех, че всичко това върви като процес, но исках да постигна поредната победа като председател на предизборния щаб и тогава да отида при Борисов, да му заявя всичко и да споделя моите решения“, обясни Цветанов.

Цветанов добави още, че е казал на премиера Бойко Борисов, че живее във виртуален свят и хората около него казват това, което иска да чуе. „И понеже Вие сте свикнал да определяте съдбата на хората, ще Ви дам шанс да определите и моята. Дадох ми две противоположни решения – или работим във времето и условията, когато действително ГЕРБ беше кауза, или напускам“ – това са били думите на Цветанов към премиера, преди да напусне партията. Той поиска трети вариант – да бъда в централата, добави бившият втори в ГЕРБ.

За министрите, които бяха сменени заради подозрение, че са „хора на ДПС“, той заяви, че това са хората, които Борисов е назовал, а „дали има и други – не знам“.