Мощна вълна от витаещи, но незададени въпроси, отключи напускането на началника на кабинета на президента Калоян Методиев. Част от тях са: за какво уволнява президентът и не е ли вече прозрачно ясно чий лобист се опитва да бъде държавният глава?

На олигарси като Божков (с който правят протести), Бобоков (с който редят посланици) и Гергов (с който правят преврат в БСП)?

Калоян Методиев бе отстранен от Румен Радев на 21 септември, за което се разбра от прессъобщение на президентството. Методиев потвърди излизането си от „Дондуков“ 2 в пост в социална мрежа, като посочи „разминаване в оценките, методите и целите на политиката“ с досегашния си началник.

Според някои издания истинската причина обаче за напускането на началника на кабинета било негово присъствие на купон на Корнелия Нинова по повод избирането й за председател на БСП втори мандат на 12 септември. Те напомнят, че само седмица преди избирането на Нинова, Румен Радев „изгря“ на снимка от сватбата на вицето си Илияна Йотова, задомила наскоро сина си.

На снимката президентът видимо доволен и с широка усмивка споделя една маса с известни противници на Нинова – недолюбваните от широките социалистически редици милионерът Георги Гергов и „бизнес“-депутатката Весела Лечева. Снимката предизвика изводи, че явно Радев не само не се притеснява от компанията си, но и изглежда удовлетворен да споделя не само една маса, но и общи виждания със сътрапезниците си.

Събитието с отишлия си от президентството Калоян Методиев наложи медиите да припомнят, че преди него от там си тръгнаха Елена Йончева, която беше едва две седмици секретар по връзките с обществеността при Радев и евродепутатът Иво Христов, който беше началник на кабинета на Радев, също така правният съветник Невянка Кънева и други. Кънева е съпруга на левия депутат Петър Кънев и е известна с изрядната си юридическа експертиза, а след оттеглянето й на нейното място президентът назначи управлявалата през последните 20 години шефка на правната програма на „Отворено общество“.

Заради отстраняването на Методиев се наложи медиите да припомнят и огромния скандал, който гръмна в президентството със съветниците на Радев – Пламен Узунов, обвинен в доказана търговия с влияние и Илия Милушев, на когото бе повдигнато обвинение за длъжностни престъпления.

Узунов – съветник по правните въпроси и антикорупция, бе уличен в лобиране, след като бяха публикувани негови чатове с бизнесмен-милионер. Милушев бе обвинен, защото причинил умишлено вина на шеф от разузнаването.

Щекотливите въпроси днес са за какво всъщност уволнява Румен Радев? А отговорите са обрани и са в две версии – за участие в празненството на Нинова, както постъпи с Методиев? Или за търговия с влияние, както не постъпи с Пламен Узунов и Илия Милушев?

Моралният образ на Радев очевидно се срина за броени часове.

Източник: Vestnik.eu