С 22 гласа „за“ или пълно мнозинство бяха приети процедурните правила за избор на нов председател на Централната избирателна комисия (ЦИК)

Това гласуваха депутатите от Правната парламентарна комисия, предаде репортер на Novini.bg

Изборът на нов шеф на ЦИК се налага след оставката на Стефка Стоева, която подаде оставка от поста в края на август. Тя изрази несъгласие с решението именно ЦИК да отговаря за осигуряването на машините за гласуване. В промените в Изборния кодекс през септември бе решено, че ще се гласува и машинно, и с хартиена бюлетина.

Оставката на Стоева дойде само няколко месеца преди очакваните редовни парламентарни избори през март догодина.

Иначе на заседанието на Правната комисия въпросът бе обсъден кратко с две изказвания от страна на депутати от БСП и ГЕРБ. Очакването е, че именно управляващата партия ще излъчи председател на поста. Стефка Стоева също бе номинирана от ГЕРБ.

Управляващите обаче напомниха, че правилата дават възможност новият председател на ЦИК да може да бъде предложен и от неправителствени организации, освен от депутати и парламентарни групи.

Всички кандидати ще бъдат изслушани от депутатите в Правната комисия, като становища и въпроси могат да пращат предварително и неправителствени организации. Изслушването ще се предава на живо онлайн.