Започна гласуването на местните избори в Румъния

Започна гласуването в Румъния на изборите за местни органи на властта, разглеждани като тест за политическите партии преди парламентарните избори по-късно тази година, предаде ДПА, цитирано от БТА

Вотът представлява повратен момент за румънската политика, отбелязва агенцията. Основната битка ще бъде между управляващата Национално-либерална партия (НЛП) и опозиционната Социалдемократическа партия (СДП).

Национално-либералната партия на премиера Лудовик Орбан е понастоящем на власт, но не разполага със сигурно мнозинство в парламента и разчита на подкрепата на социалдемократите в опозиция.

Над 18 милиона румънци имат право на глас на днешните избори, които първоначално бяха планирани за юни, но бяха отложени заради пандемията от Ковид-19.
Румънските гласоподаватели ще избират кметове, местни и окръжни съвети и председатели на окръжните съвети.

В западния град Тимишоара за пръв път в историята на страната кандидат за кмет е чужденец. Германският политолог Доминик Самуел Фриц е издигнат от третата най-голяма политическа сила в страната – Съюза за спасение на Румъния. 36-годишният кандидат е бил шеф на кабинета на бившия германски президент Хорст Кьолер, напомня ДПА.

На 6 декември в Румъния ще се произведат и редовни парламентарни избори.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*