Важно е да не допускаме старите грешки, за да може Борисов да изпие горчивата чаша до дъно и да се раздели с политическата система след вота на гражданите

„Последното, което иска Европа в момента е нестабилност в България с оглед на COVID кризата и последвалите огромни икономически последствия, както и с конфликта в Нагорни Карабах, който преминава във война и с трудния развод Брекзит”. Това заяви политологът Калоян Методиев пред 7/8 тв.

“Ако ЕС имаше толкова голяма тежест за намеса, откритата война срещу Орбан отдавна щеше да е завършила, а както виждате Орбан все още управлява Унгария.” Политологът бе категоричен, че бъдещето на България ще се реши в България от всички нас: “Без ние, като общество, да си напишем домашното и да гласуваме масово, няма да има реална промяна в България“.

Методиев изрази мнение, че нахлуването на Прокуратурата в президентството е запалило искрата на протеста, но една от основните причини за протеста е бил филмът за “Осемте джуджета”:

“Той отключи страх у хората, че дребният и среден бизнес, и дори големият бизнес, е под заплаха и чрез прокурорско-следователски-мутренски схеми всеки бизнес може да бъде откраднат. Държавата трябва да е гарант за сигурност, спокойствие и справедливост, но това управление не е такова.”

Калоян Методиев е категоричен, че опасността за политическата и партийна ситема в България е била в първите месец и половина на протестите, защото процесите в БСП узряваха, а тогава и другите опозиционни партии не бяха в кондиция, в която можеха да отидат на избори.

Той допълни, че и проектът на Цветанов, който дава силна заявка за реванш на ГЕРБ към този момент не е бил структуриран: ”Христо Иванов също не беше напълно готов за избори. Беше много опасно в този момент да се тръгне на избори. Желанието тогава беше за незабавна оставка, но реалният резултат щеше да е “Борисов 4”.

“Вътрешната опозиция в БСП бе килима пред “Борисов 4” и продължаване на хаоса в държавата. Битката в БСП бе исторически сблъсък за бъдещето на България. Социалистите бяха категорични – 81% гласуваха за Корнелия Нинова.

Днес БСП е консолидирана. Ако протестите бяха успели преди два месеца имаше риск Борисов да се върне на власт” беше категоричен той.

Калоян Методиев подчерта, че сега партиите са подготвени за нови избори, при които ще може да има баланс на управляващите и да се отстоява честността на избора: “Важно е да не допускаме старите грешки, за да може Борисов да изпие горчивата чаша до дъно и да се раздели с политическата система след вота на гражданите.” “България има голям проблем с корупцията и независтимостта на съдебната система. От докладите на ЕК няма ефект вече 12 години. Реалната политика в Европейския съюз се извършва от националните държави чрез техните министър-председатели или президенти в зависимост от формата на управление ”, коментира Методиев. Политологът заяви, че центърът на управление на ЕС е Европейският съвет, където най-голямо влияние имат Германия и Франция: “Европейската комисия се назначава от тези правителства, както и Европарламентът се съставя от мнозинства от тези държави.”

“Борисов се е вкопчил във властта и стои на власт на инат. Развръзката предстои в следващите месеци. С Борисов ще си отиде един порочен модел на управление. България има нужда от рестарт“, завърши Калоян Методиев.