Софийската градска прокуратура е внесла обвинителен акт срещу двама служители на Агенция „Пътна инфраструктура“ заради катастрофата с автобус край Своге на 25 август 2018 г., довела до смъртта на 20 души. С.Г. и Д.А. са привлечени към наказателна отговорност заради престъпно неизпълнение на служебните задължения. За това провинение Наказателният кодекс предвижда затвор от 1 г. до 8 г.

С.Г., който е заемал отговорна длъжност в АПИ, е обвинен за това, че не е свикал извънредно заседание на УС на агенцията, на което да докладва за отказа на Сдружение „Т.С.“ да извърши пълна подмяна на асфалтовото покритие на част от републикански път II-16. Освен това не направил необходимото на Института по пътищата и мостовете да бъде възложена експертиза на пътния участък, за да бъдат предотвратени инциденти. Това е станало въпреки писмото от полицейското управление в Своге, че участъкът е опасен за шофьорите.

Другият обвиняем Д.А., който също е бил на висок пост в АПИ, не е свикал заседание на УС на АПИ, на което да се вземе решение за отпускането на пари за ремонта на пътя. Заради това не са били възложени ремонтни дейности за подмяна на износения пласт от конфликтния участък.

Според държавното обвинение двамата се опитали да облагодетелстват Сдружение „Т.С.“ с 60 901.65 евро, въпреки че въпросното дружество е трябвало да извърши ремонта за своя сметка.

В резултат на действията на обвиняемите са настъпили значителни вредни последици за водачите на моторни превозни средства, ползващи участък от път II-16 „Своге – Нови Искър“. 

Източник: OFFnews