Европейският съюз няма да може да избегне налагането на санкции срещу Русия, ако експертите от Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) потвърдят резултатите от изследванията на Алексей Навални, проведени от лаборатории в Германия, Франция и Швеция. Това каза германският външен министър Хайко Маас в интервю, публикувано в новинарския портал t-online, цитиран от TACC.

„Германия е предала случая за разследване на отговорната международна Организация за забрана на химическото оръжие. Ако резултатите от германската, шведската и френската лаборатории бъдат потвърдени, ще има ясен отговор от ЕС“, каза той.

„Убеден съм, че тогава санкциите вече няма да бъдат заобиколени“, добави Маас, но не каза какви ще са мерките.

„Ние, страните в ЕС, ще решим това заедно. Санкциите винаги трябва да бъдат целенасочени и пропорционални“, каза министърът.

„Такова сериозно нарушение на Конвенцията за химическо оръжие обаче не може да остане без отговор. В Европа сме единодушни по този въпрос“, каза още Маас.

Говорейки за възможността за спиране на изпълнението на проекта „Северен поток 2“, той отбеляза, че „е необходимо внимателно да се обмисли“ реакцията по „Случая Навални“. „Повече от 100 европейски компании участват в изграждането на тръбопровода, половината от тях са германски. Ако строителството бъде спряно, много европейски работници ще пострадат“, каза Маас.

Източник: ДИР