Планираме бюджет от 1,5 млн. лв. за програма за реализация на предложения за проекти от граждани проекти като част от инвестиционната програма за 2021 г., каза кметът на София Йорданка Фандъкова

Тя представи нова програма на Общината за реализация на градски проекти, предложени от граждани и организации, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Програмата е насочена изцяло към проекти и участие на граждани и граждански и творчески организации във формирането на част от бюджета на Столична община и то в най-важната част – инвестиционната програма за 2021 г. Нашата идея е по примера на Париж и други европейски градове за пряко участие на гражданите при избор на проекти, които да бъдат реализирани от Общината, тоест гражданите предлагат и избират, а Общината реализира тези проекти“, допълни тя.

Йорданка Фандъкова обясни, че от днес на специално създаден имейл гражданите и организациите ще могат да подават идейни предложения, които са с приблизително остойностяване.

„Важно е, защото трябва да се планира и поне приблизителен бюджет, който разбира се в процеса на изпълнение ще се уточни детайлно. Даваме срок за това до 25 октомври, това са три седмици, в които всички, които имат желание , могат да подадат идейните си предложения, разработени на абсолютно идейна фаза“, посочи столичният кмет.