Румен Радев е поддържал огъня срещу Корнелия Нинова чрез свои подопечни в ръководните органи на БСП в продължение на четири години. Паметливи извадиха фактите наяве и намекнаха, че държавният глава е подкрепял своите подчинени освен на държавна заплата, но по други канали – като кум и благодетел на своя съветник Здравков, който подмолно не спира да атакува лидерката на социалистите

Димитър Здравков и Надя Младенова са част от президентската администрация. И двамата са се развили кариерно като активисти на младежкото БСП. Хвалят се по медиите, че са откритие на Илияна Йотова. Тя ги придвижва към службите им в президентството, сама получавайки поста на вицепрезидент. От пламенните им изблици пред медии става поразително ясно, че са сервилни до нелогичност на бившия председател на БСП – Михаил Миков.

Здравков, вече назначен на пост, отговаря в президентската администрация за българското гражданство, а Младенова е началник на кабинета на вицето. Тяхната политическа кариера в БСП също е безметежна – двамината са членове на Националния съвет на партията – разширеният ръководен орган на столетницата. Младежката им убеденост за неоспоримо и вечно номенклатурно пребиваване на властовия връх се случва, когато се залюбват на „Дондуков“ 2.

През тази 2016 г. Корнелия Нинова става председател на БСП, на предшественика й Мишо Миков му се налага да се оттегли и да се примирява с неуспеха, но не съвсем.

На отрочетата Здравков-Младенова е възложено да стрелят по Нинова – всички атаки и опити за бламирането й в Националния съвет носят техните подписи.

Благодетелят-кум Радев формално няма участие, като изключим, че е довереник на двойката, която няма как да не е споделяла пред кумовете за бурната си опозиционна дейност в Националния съвет на БСП, а той да не е насърчавал такъв опортюнистичен дух и действия. Би го спрял, ако беше иначе.

Следящи развоя на делата в НС на БСП смятат, че ако нe би бил съгласен, Радев щеше да завърне младоците от порива им да го играят съпротива, прислугвайки на стари червени барони, които партията отстрани на 26 септември на конгреса си, уморена от разгулната им убеденост, че са вездесъщи и незаменими.

Младото семейство също получи червен картон и аут от НС. Покрай кариеризма и шеметния резултат от службогонството двоицата е пропуснала да схване, че БСП наистина има имунна система, изолираща вирусите. Някои по-упорити и по-дълго престояващи в тялото й бяха ампутирани атрактивно, други по-скорошни – не по-малко болезнено, защото привърши с фиаско употребата им, а защо не и кариерата им, питат се отколешни съзерцатели на употребявани безпаметни поради младостта им кадри и скоростно финализиращи кариерата си единици, поради замъглена политическа прозорливост.

Румен Радев и Деси ще останат кумове на семейство Здравкови и дано първите имат доблестта да закрилят това огнище на кариерен огън, а вторите дано имат силите да асимилират, че са надскочили себе си, защото в НС на БСП вече няма кой да им довери повече влияние след неизбирането им на 50-ия конгрес.

Кумовете са за това да подкрепят и напътстват, случва се и да е грешно, както в този случай, прискърбно коментират политическата участ на младото семейство от кулоарите на „Позитано“ 20.

Напомняме, че наскоро редица медии писаха, че Татяна Буруджиева получава вече четири години пари от Президентството за да плюе БСП.