Тия дни прочетох няколко изказвания от рода „няма значение Байдън или Тръмп, важното е, че в САЩ победи демокрацията”. За да победи нещо, трябва да го има. В САЩ никога не е имало демокрация. Впрочем никъде по света в никоя епоха не е имало това, което в учебниците наричат „управление на народа” или „демокрация”.

Кажете кога точно народът е управлявал? В древна Атина? При наличието на роби, на хора, които имат по-малко права от животните? През епохата на християнството за демокрация не се говори, тъй като в Писанието няма такава постановка. След отделянето на Запада от Православния Изток и развитието на богоборческите теории за самодостатъчност на човека и на общество, което изключва Бога, се зараждат и идеологеми като демокрация, комунизъм, капитализъм и други „-изми”.

Дори самата система в САЩ процедурно няма общо с прекия избор от народа. Милионите американци не гласуват за Тръмп или Байдън, а за 538 души, които след това „избират” президента. При което 500 хиляди гласа в Илиноис се равняват на 2 милиона гласа в Калифорния. Това ли е общо и равно гласоподаване? Нали е ясно, че „дълбоката държава” всъщност слага, маха президенти и понякога ги убива (ако започнат да печатат държавни пари и засегнат интереса на ФЕД като Кенеди).

Демокрацията е илюзия, ясно е. В честността на изборите вече никой в днешния свят не вярва…Тогава какво остава?

В предишен текст за баланса на властите обясних, че отговорността на властника е отговорност за народа пред Бога. Ако обаче си изключил Бог от сметката и ако, ставайки депутат или министър и премиер се кълнеш да „спазваш Конституцията и законите на страната…”, вместо в Бога, няма оправия. Та да не би до този момент да не си спазвал законите и Конституцията, та се налага да влезеш в парламента, за да започнеш?

Ние поне си избираме президента пряко, ще каже някой и в това отношение сме по-демократични от американците. Да, така е, защото нашият президент е чисто представителна фигура и няма реална власт. Демокрацията била надмощие на мнозинството над малцинството. А колко хора се замислят, че парламентарните избори у нас могат да се проведат и да са редовни, дори ако в тях участват 100 души? Да, няма долна граница. Няма изискване например да са участвали поне над половината с право на глас. Ако правиш референдум, има долна граница за участващите и ако си под нея, допитването не важи. За изборите за парламент, който пък избира правителство – няма! Който и да е на власт, ще управлява зле, ако не се чувства отговорен пред Бога, макар че това не го пише в Конституцията.

Впрочем, нали сега се говори за нова Конституция? Нека го запишем там! Нека променим клетвата на депутати и министри така: „Заклевам се пред Бога и народа, че ще създавам и прилагам закони, които ще са съобразени с Божиите повели и Божия завет за справедливост – не прави на другите, което не искаш на теб да ти правят.” Хайде да започнем оттам, тоест – от себе си и да видим дали няма да започне да се разплита възелът на днешната безпътица!

Волен Сидеров, фейсбук