Мачът свърши онзи ден. Оттук нататък има възможност до края на годината, ако Северна Македония е готова, да се внесе отново в дневния ред за Европейския съюз, но това е теоретично. Теоретично е възможно, но реално няма как да се случи

Така вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов коментира в сутрешния блок на БНТ отказът на България да подкрепи Република Северна Македония за влизането й в Европейския съюз.

Каракачанов недоумява какво значи да бъде обявен от Скопие за персона нон грата. Няма да посмеят да го направят, няма да го направят, защото би било крайно груб, просташки дипломатически гаф. Как ще стане тази работа, не ми го побира акълът как може да стане, категоричен бе военният министър.

По думите му, когато Северна Македония лъже 30 години, България не може да й има доверие. Каракачанов посочи, че все още съществуват наивници, които казват – дайте да ги пуснем, както ги пуснахме в НАТО и те щели да се оправят, въпреки нагласите на хората, че не трябва да ги подкрепим за ЕС.

Според него няма омагьосан кръг и България не бърза за никъде. Може ли ние да се съгласим с един език, създаден по този начин, запита Каракачанов.

Военният министър обясни, че от 30 години всички правителства правят една грешка, защото, смятайки, че нашата кауза е справедлива, направихме много малко да популяризираме българската кауза по света. Ние не сме похарчили и 4 долара да обясним на света къде е истината, поясни вицепремиерът.

Ако знаел, този въпрос щял да бъде отворен и решен

Каракачанов отбеляза, че реакцията на България спрямо Република Северна Македония не закъсня, но винаги имаме ясна и последователна политика спрямо македонците. Правителството направи много усилия да помогне на Северна Македония, но нищо не може да бъде безусловно за влизането й в Европейския съюз, посочи той.

Според него македонците смятали, че като станат независима държава, могат да продължат със старата идеология на базата на фалшификация на историята. Политическият им елит произхожда от времето на Сталин и техните връзки на север не са прекъснати, изтъкна вицепремиерът и допълни, че нямало село в Македония, в което да няма поне една плоча срещу България.

По отношение на изказването на Зоран Заев пред македонска медия, че му идвало да покаже среден пръст на българите, Каракачанов уточни, че Зоран Заев държи най-умерения и разумен език, но не искал да каже точно това. Ние изглеждаме като CNN, а техните медии използват мръсните думи срещу политическия опонент.

Проблемът е, че от неизпълнението на договора нищо не се променя в тяхната политика, освен че правеха някое добронамерено изказване с „Декларация за добри намерения“ спрямо България, каза още Каракачанов.

Във връзка с протеста пред централата на ВМРО, който доведе до щети върху институцията, Каракачанов посочи, че самите протестиращи са нямали разрешение да протестират пред централата на партията. Той подчерта, че тези хора не са нормални протестиращи, но било нормално от ВМРО да се защитят от набезите на протестиращите, защото в началото полицията я нямало.

По думите му става въпрос за вандализъм, а България е залята от битова престъпност. Трябва всеки един, който смята, че има право да чупи и руши чужда собственост, да знае, че ще има чуждо ответно действие, даде да се разбере вицепремиерът.

Красимир Каракачанов коментира и предложението за отпадането на детските надбавки за всяко едно дете за сметка на увеличаването заплатите на полицаите. Не е правилно взимането на детските надбавки и не приемаме една такава философия. Всички български деца трябва да получават помощи, категоричен бе Каракачанов.

Той увери, че конфлит в коалицията няма, но група депутати решили да търсят решение на проблема с полицейските заплати.

Припомняме, на 17 ноември България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония – подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Следващият Съвет по общи въпроси, на който за последно тази година може да се реши за преговорния процес на Северна Македония, ще бъде на 8 декември.

След позицията на България за отлагане на началото на европреговорите с Македония министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България и Скопие иска още днес да продължи преговорите със София. По същото време председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски настоя, че България не трябва да блокира за еврочленството, а да признае македонското малцинство.

Припомняме, последното заседание на българо-македонската комисия по историческите въпроси постигна напредък в изработването на обща позиция по темата за 24 май, писмеността и делото на светите братя Кирил и Методий. Това е единствената от общо 14 бележки, свързани с учебниците по история, по която има прогрес. Комисията се събра след като близо година бе прекъснала работата си заради вътрешнополитическата обстановка в Северна Македония и изборите там.

Срещите на комисията се базират на договора за добросъседство между София и Скопие, подписан на 1 август 2017 г. 2019 година.

След като имаше дълго отлагане от македонска страна на заседанията на тази комисия, имаше среща при президента Румен Радев, на която бе решено, че България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония за процеса й към присъединяване към ЕС. Преди това вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пръв предупреди, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи.