Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски не очаква в следващите няколко седмици да се постигне договор с България, с което да се деблокира пътят на Северна Македония към ЕС, съобщава в. „Слободен печат“.

Той смята, че България драстично е променила политиката си към неговата страна през изминалите няколко месеца. С такава политика според Пендаровски България показва, че не може да излезе от времето на Тодор Живков, пише скопският вестник, цитирайки изказване на Пендаровски пред ТВ 24, предаде БТА.

Все пак според Пендаровски трябва да продължи да се търси решение, но само чрез научни и исторически факти, а не с политика. Реални шансове не съществуват. Някакви минимални шансове съществуват, но реални, големи, за съжаление няма, посочи президентът на Северна Македония.

Пендаровски каза, че политиката на България за блокиране на страната в напредъка към членство в Европейския съюз не се подкрепя от нито една членка на ЕС. Информациите, които имаме от Брюксел, както подчерта Пендаровски, сочат, че нито една страна или държавник не подкрепя ветото на официална София за старт на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС, пише скопският вестник.

Източник: Факти