За масово тестване на обществото ще са необходими 10 млн. лв. На базата на харченето за други неща в държавата, тези пари не са много, а не можем да излезем от пандемията, ако не се тестваме.

Това каза депутатът от БСП доц. Георги Йорданов в студиото на „Денят ON AIR“.

Той припомни, че сметката за цялостно лечение на едно обикновено българско семейство е солена. Тя е непосилна дори и за тестване.

„Ако в едно четиричленно семейство всички имат симптоми, за тестване и лечение трябват около 200-300 лв. на човек. Това са около 1000 лв. на семейство“, коментира той.

Относно ваксините, той заяви, че чака новини за българската такава и настоя, че трябва всички български граждани да получат възможността да се ваксинират, а не да остават без ваксина, както се е случило с противогрипните.

„Около 600 броя ваксини ще бъдат достатъчни. Новите ваксини са с противоречив характер и голяма част от хората няма да се ваксинират“, смята социалистът.

„За мен основното притеснение е, че човек се ваксинира, когато е клинично здрав – ваксинирането трябваше да стане много по-рано, защото януари-февруари не е подходящ период от чисто клинична гледна точка“, коментира още Йорданов.

Той коментира и социалните измерения от новите, по-строги мерки. Според него, за да могат родители на деца до четвърти клас да останат вкъщи, за да ги гледат, то трябва да бъдат и адекватно компенсирани финансово, което не е било направено от управляващите. Настоящите средства, които се отпускат, няма да бъдат достатъчни.

Трябва да има безплатно и масово тестване за COVID-19. Това заяви по-рано днес зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев.

Аз изкарах коронавируса. В началото имах много лек симптом и ако не бях отишъл да се тествам, нямаше да знам. После обаче развих пневмония. От една страна има хора, които го карат безсимптомно и не знаят, а от друга има такива, които са в много тежко състояние, но нямат пари да си платят теста. Ето затова трябва да се тества цялата държава, поясни Стойнев.

Според него държавата е закъсняла със затварянето на заведенията. „Забавлявахме се, като че ли кризата няма да дойде при нас. Всичко е въпрос на организация, но правителството е некомпетентно. Нямаме достатъчно лекари и специалисти. Когато учите 7-8 години за сметка на държавата, не може като завършите, да заминете в чужбина“, коментира още Стойнев. По думите му мерките и правилата са за всички и трябва да се спазват. „Не подкрепям колегите от БСП, които не носят маски“, заяви Драгомир Стойнев.

Припомняме, че Словакия проведе масово тестване на населението, което обяви за успешно и пристъпи към облекчаване на мерките.

Източник: Факти