Неминуемо е навлизането в сериозна криза. В света ще се случи това, което се случи в България през 1996 година. Така определя настоящата ситуация за глобалната икономика финансистът Мартин Заимов.

„В дългосрочен план можем да кажем, че това, което се случи преди десетина години и наричаме Голямата криза, всъщност не е спирало. Представете си един балон, който се спуква и централните банки започват да наливат в него вода“, коментира той в интервю за Bloomberg TV България и добавя:

„Балонът си стои, изглежда един и същ, ако погледнете активите дори те растат, но това не означава, че балонът е здрав“.

„Това, което също е важно, е че световната икономика, както и Българската са силно диверсифицирани. Това означава, че както и по време на война, има хора, които правят големи печалби“, казва още финансистът.

По думите на Заимов настоящата криза с коронавируса е в резултат на развитието на човечеството, не идва като външен фактор.

„Икономиката сама за себе си не съществува, а всичко, което обсъждаме с цифри, стъпва на нормалния човешки живот“, смята експертът.

Според Мартин Заимов по отношение на държавните стимули в подкрепа на бизнеса и икономиката стои важният въпрос не колко се харчи, а какво и как се прави.

„За да стане нещо добре преди да стигнем до харченето на пари трябва да сме наясно какво правим и как искаме да го направим“, смята той.

Източник: Money.bg