Нешка Робева атакува остро Българската федерация по художествена гимнастика и нейния председателя Илиана Раева. Легендарната треньорка изригна след завършилото европейско първенство в Киев, на което ансамбълът ни бе спрян от участие заради положителна проба за коронавирус сред момичетата. С COVID-19 се оказа Ерика Зафирова.

Една от най-големите фигури в художествената гимнастика използва личния си “Фейсбук”, за да изрази възмущението си от начина на управление на ръководните фактори във федерацията, както и да зададе няколко въпроса.

“Отмина Европейското първенство – Украйна 2020 г. Едно първенство абсолютно различно от всички, които сме гледали… Първенство, по време на което, светът е замрял в очакване… Недоверие… Ужас. Едни вярват – други – не… Болестта, като че си играе с нас… Затвориха училища, театри, препълниха болниците… Отмениха Олимпиада, Световни и Европейски първенства по различни спортове… И точно тогава ръководството на ЮЕГ реши, че ще проведе първенството по художествена гимнастика. И то в Киев… Можем само да поздравим и ръководителите от ЮЕГ и организаторите на шампионата в Украйна. Провеждането на това състезание бе необходим и силен ход. Хората се нуждаят точно от това – демонстрация на силата на духа, преодоляване на страха, борба и победа… Победа на младостта над страха… Животът, който продължава… Да поздравим всички участници, да поздравим победителките. Да поздравим нашите деца и треньори – Малката сладка Стили и Ева… Боряна. Без ръководителите и ще изясня защо…”, започна монолога си Робева.

“Мисля, че не трябва да си много умен, още по-малко гениален, за да предвидиш, че победата ще бъде за тези, които съумеят да запазят здравето си и участват. Мисля, че нашият ансамбъл щеше да бъде неоспорим първенец. Защо не участва? Защото го ръководят хора, които имат уста, но нямат глави. На въпроса ми: “Как допуснахте зараза в отбора месец преди състезанието?” (Бащата на една от състезателките бе пренесъл заразата). И тогава чух умопомрачителен отговор: “А Вие какво искате, децата да не виждат родителите си?”. Децата?! Тези, които са напуснали семействата си, за да се състезават и чиято цел е ясна – подготовка, участие, борба и победа в състезания. Дейност твърде скъпо струваща и платена на фона на общата мизерия, която цари в държавата… Деца между 17, 20 и нагоре години? В разгара на пандемията да види татко си?! Месец преди Европейското? Това звучи тъпо до идиотизъм. В бъдещата история на този спорт в раздела, “Е няма такова животно” ще бъде записано със златни букви. “Една видя баща си, четири други и България не видяха златните медали, защото не видяха и Европейското”.

Катрин Тасева много страдала през тази година?! Кой го допусна? Май изкарала Короната от коша с лъжите и я поставила не където трябва. Преди два месеца четохме и слушахме за “героизма” на Катрин и Воложанина с толкова тежки травми, как играят и самоотвержено защитават името на Клуб “Илиана-Левски”? Контузени, с болки в кръста, в краката в главата и къде ли не, но спечелиха титлата за любимия /правилния/ клуб. Лъчезара Пекова и Невяна Владинова бяха контузени /за едната вече се съмнявам/, но и дума не е ставало да им предлагаме да участват за “Левски”. Предстояха им много по-важни изяви, бяха национални състезателки…”, пише още Робева.

По-нататък Нешка задава и своите въпроси, които е очевадно, че са насочени към Илиана Раева.

“1. Защо толкова много травми в НО при толкова много възстановяване, масажи, рехабилитация почивки на море, високопланинско встъпване в тренировъчния период… И при толкова малко тренировки и натоварване. Не е ли време да се потърси причината?

2. Кой носи отговорност и кой ще понесе последствията от неучастието на ансамбъл жени?

3. Кой е допуснал и кой ще понесе отговорността затова, че пред национални състезателки, като приоритет се поставя клубно състезание?

Време е някой да отговаря както пред колегите си, пред родителите, феновете и министерството, като признае допуснатите грешки, защото иначе ще решим, че Бог не обича смелите, но до известно време гледа сеира на наглите…. Е, аз като Нешка Робева, която е на 74г., но все още е пощадена от старческата, деменция ще загатна, само ще загатна, за един въпрос, който обещавам, че ако не се вземат мерки за корекция на ситуацията, ще развия с подробности…

Преди 4 г., когато на ОС, И. Раева заяви, че най-голямата грешка е била, че е разрешила Н.Владинова и К.Тасева, да се подготвят децентрализирано на “Герена”, аз твърде емоционално заявих, че взимайки ги на “Раковски”, ще ги провалят. Невяна, която под вещото ръководство на….. на “Раковски”, все едно на кого, бе ударила дъното с 20-тото си място, изтеглена на “Герена”, спечели единствена квота за България /индивидуално/ и 7-мо място на ОИ… Може би съм се объркала?! Ежедневно чувам, /но не разбирам/, че успехът й, както и кариерата, благодарение на централизираната подготовка, били невероятни?! А за Катрин да не говорим… Сбъркала съм, те не се подготвяли за състезание и за шампионки, те се подготвяли за ръководителки… Повечето плащат, за да учат, на други им плащат за да?!… Не съм пророчица, но при наличието на елементарна мисловна дейност, човек би трябвало да се замисли, предвиди, прецени и промени някои неща. И да спрат да дрънкат, защото, наистина ще престанем да тъгуваме и ще започнем да се смеем.

Казах и стоя зад думите си. Но казах твърде малко. Особено след звучните плесници, които К.Дунавска и М.Василева, зашлевиха пред цяла Европа на тези, които ги прогониха от Родината…

Ще пиша, защото заслужават. И заслужат да бъдат отделени. И заслужават специално място, което имат отдавна в моето сърце…. Ще пиша и за “Македончето” – Рейчи, защото “И сам войнът е войн”. “Истината е полезна за този, на когото я казват и вредна за този, който я казва” – Блез Паскал… Дано! Въпреки че…”, завършва Нешка Робева.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here