„През лятото имаше голямо отпускане. Сега сме във втори етап на пандемията. Влязохме неподготвени. Най-жалкото е, че има хора, които не могат да получат болнична помощ. Наяве излизат всички проблеми. Например, как функционира Спешна помощ, защото лекарите не знаят какво му е правено преди това на даден човек. Спешната помощ в Румъния работи на европейско ниво. Имаше страшно много хора, които не получаваха нужната помощ. Има предостатъчно болници, лекари, дават се много пари. Организационно е нужна дълбока реформа“. Това заяви Росен Плевнелиев пред БНР.

„Аз няма да бягам от своята отговорност, но реформите е трябвало да започнат отдавна. Благодарение на ЕС бяха закупени много апарати. Трябва ни електронно досие, за да се знае какво са правили докторите на човека. Трябва да има електронна здравна карта. Много разсъждавах кой да бъде здравен министър при двете ми служебни правителства. Самите доктори са разделени какво да се направи. Министърът по този начин не може да направи реформа. Нека да се поучим от здравната система на Израел. Необходими са воля и закони, за да се справим с пандемията“, каза още бившият президент.

„Много може да спорим за мерките, които се взимат за спасяване на бизнеса. Когато е трудно и тежко, държавата е на ход. Около 40% от българите нямат резерви и живеят от месец за месец. Държавата трябва да развърже кесията, няма друг начин. Мярката 60/40 не беше достатъчна. Европейската комисия ни дава право. Колкото повече милиарди имаме, толкова по-добре. Предполагам, че през декември правителството ще развърже още кесията. Правителството има отговорна политика по отношение на лихвите. Преди това бяха по 7-8%. Втората вълна е по-тежка от първата и бизнесът влиза без „сланинка“. Затова трябва да има разговор с банките от страна на държавата“, категоричен е Росен Плевнелиев.

„Радвам се, че имаме бюджет покрай всички протести. Един служебен министър не могат да изхарчат един лев. Ако го направи, става клиент на прокуратурата. През март и октомври ще имаме тежко политическо противопоставяне, но са заложени достатъчни буфери. Не искам да говоря с Румен Радев, защото се вбесявам. Той тотално обезсмисли президентската институция. Нищо, кръгла нула, няма доверие, плюене на държавата денонощно и вече нямам надежда, че нещо ще се промени. Нека да питате, медиите, какво нещо е свършил за 4 години? По време на пандемия той не си мръдна пръста. Разбирам защо не дава решения – защото няма екип! Той направи комунистическо изказване пред протестиращите като Ленин и ходи по партийни събирания“, разгневи се Плевнелиев.

Източник:pik.bg