През изминалия уикенд в Москва бяха открити центрове за ваксинация, а за два дни ваксини срещу COVID-19 си поставиха близо 2000 души, съобщи на заседание на координационния съвет на руското правителство за борба с коронавируса кметът на града Сергей Собянин, цитиран от ТАСС.

„Започнахме изпробването на мащабна система за ваксиниране на гражданите. Така на 4 декември започнахме електронно записване на рисковите групи. На първо място това са здравните работници, служителите от сферата на образованието и социалните служби. През почивните дни – в събота и неделя, открихме центрове за ваксинация, където си поставиха ваксини близо 2000 души“, заяви Собянин.

Той отбеляза, че е била проверена цялата система – работата на складовете, доставките по веригата за центровете за ваксинация, съхраняването на ваксините, технологията за размразяване и самата ваксинация, допълва БТА.

По думите на кмета цялата система е готова за по-мащабна ваксинация. Собянин благодари на разработчиците и производителите на ваксината.

„Близо 72,5 милиона души са се ваксинирали срещу грип в Русия, което е 50 процента от цялото население“, съобщи на заседанието директорката на „Роспотребнадзор“ Анна Попова.

„Във връзка с имунизацията срещу грип по поръчение на президента на Русия бих искала да докладвам, че към днешна дата са ваксинирани вече 50 процента от населението на страната – 72 500 000 души. Включително за сметка на държавния бюджет – 63 600 000 души“, заяви Попова.

Руският президент Владимир Путин разпореди ваксинацията срещу грип през предстоящия есенно-зимен сезон да се финансира от държавния бюджет за до 60% от населението на страната, включително за 75% от гражданите от рисковите групи, отбелязва ТАСС.)

Във Великобритания първите дози от ваксината на „Пфайзер“ вече са в определените за ваксиниране болници. Утре в страната започва най-масовата ваксинация в британската история.

Други европейски държава също се готвят за масово поставяне на ваксини. Днес стана ясно, че военно летище край Рим се превръща в национален склад за COVID ваксините.

Източник: ДИР