Oт 270 хиляди ваксинирани англичани са наблюдавани само 6 случая на тежка анафилактична алергична реакция. И шестте случая са били овладени, хората са живи и здрави, обясни вирусологът.

“Средствата, с които може да се направи това изследване, се намират в нашия Национален център по заразни и паразитни болести. В момента провеждаме такива изследвания”, каза за предаването “Брюксел 1” доц. Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел “Вирусология” в НЦЗПБ.

“Подбраха се проби от различни региони на страната по различно време, за да се опитаме да проследим точно това, което правят англичаните с техните възможности и многомилионно население, на тестиране и проследяване. Искаме да установим, дали този вариант е влязъл в България и с метода на молекулния часовник да се определи, кога е влязъл в страната. Така че, апаратурата за проследяване на тези неща е в НЦЗПБ”, уточни вирусологът.

“Ние все още не сме генерирали тази новина – тя изисква време”. Експертът уточни, че на самите англичани им е трябвал близо месец – от 20 септември – до средата на октомври, за да секвенират новия вариант на вируса. “Това време няма как да се съкрати”, заяви доц. Любомира Николаева – Гломб от НЦЗПБ.

По повод опасенията на хората с алергии и ваксините, доц. Гломб даде примери от изследванията.

“В Америка досега са ваксинирани почти половин милион индивида, в Обединеното кралство са 270 хиляди души. По данни на англичаните, от тези 270 хиляди са наблюдавани 6 случая на тежка анафилактична алергична реакция. И шестте случая са били овладени, хората са живи и здрави”, обясни вирусологът.

Тя уточни, че това е причината да се сложи изискването, след ваксиниране човек да остане определено време под наблюдение. Това ще бъде написано и в инструкциите на ваксината. “Но на 270 хиляди – 6 е твърде малко. Представете си, ако 270 хиляди души се инфектират с реалния вирус, вероятността някой да се разболее тежко и да почине е много по-голяма”, категорична е доц. Любомира Николаева – Гломб, завеждащ отдел “Вирусология” в НЦЗПБ.

Източник: fakti.bg

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here