Тенденцията е паралелна със свръхпредлагането, тъй като Европа отчита добра година на производство

Пазарът на храни е може би най-малко засегнатият сектор в тази година на пандемия, отбеляза в сутрешния блок на БНТ Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Той подчерта, че в началото на кризата в това отношение България се е справила доста по-добре от много по-развити икономики. През март и април логистиката и търговците са работили така, че не е имало никаква спекула, почти никакви негативни явления.

„В момента наблюдаваме едно свиващо се търсене, паралелно застъпено с едно свръхпредлагане, тъй като производството в Европа тази година е добро. Като цяло наблюдаваме спад на цените, особено в последните 15 дена“, посочи Владимир Иванов.

Към дадения момент сме на равнището на 2019 г. Сравнено с последните 8 години имаме по-висока потребителска кошница с 4 лв., което е изцяло за сметка на основните хранителни продукти.

„По отношение на плодовете и зеленчуците тази година беше добра в селскостопанско отношение, имаме почти идентични равнища при доматите и краставиците, доста по-ниски равнища при картофи, кромид лук и събрано всичко имаме по-ниска потребителска кошница при плодовете и зеленчуците спрямо 2019 г.“, съобщи Владимир Иванов.

Не така стоят нещата при основните хранителни продукти – още в края на 2019 г. започна темп на нарастване на цените – и при млечните продукти, и при ориза. Продуктът, който бележи ръст в следствие на обективен икономически проблем, е олиото – наблюдавахме поскъпване с 40%. Причината е сухото лято, лошата реколта на слънчоглед.

Хората пазаруваха повече само в края на февруари и началото на март. При втората вълна на COVID през септември наблюдаваме намаляващо потребление, доста по-малко в сравнение с други години.

Владимир Иванов поясни, че ножицата между едрата и дребната търговия се увеличава, т.е. нарастват процентите. В момента има свръхпредлагане на картофи, темпът на спад на едро е доста сериозен, не така е на пазара на дребно.

„Но това са проблеми на логистиката и търговските практики – прекалено много играчи има в търговията на дребно и в даден момент единственият начин за оцеляване е през цената“, каза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Повишаване равнището на цените при млечните продукти и хляба е оправдано, тъй като се е повишило заплащането на труда на работещите в тези сектори, липсват и желаещи за работа там.

През последните 10 дни има изменения в цените, които са в рамките на 2-3% поради ускореното търсене около празниците, но се очаква цените да се уравновесят в първата седмица на януари.

Източник: fakti.bg