От днес влизат в сила нови по-високи цени на таксиметровите услуги. Това става с промени в наредба 34 от Закона за автомобилните превози.

С промените в наредбата вече се определя минимален и максимален размер на стартовата такса. Тя трябва да е в размер от двоен до троен от минималната цена за един километър пробег по съответната тарифа в населено място.

Така, ако до момента в София масовите цени на първоначалната такса бяха около 70 стотинки, то с промените в наредбата първоначалната такса става минимум 1,58 лева през деня и 1,80 лева през нощта, а в случай, че превозвачът реши да се възползва от пределната цена за стартовата тарифа, то броячът ще започва да отчита от 2,37 лева през деня и 2,70 лева през нощта.

В средата на декември таксиметровите превозвачи излизоха на общонационален протест. Причината за недоволството – нито една институция не обърнала внимание на списъка с искания, внесен от бранша на 26 ноември в Министерския съвет, в министерствата на транспорта и на икономиката и в Столичната община.

Превозвачите настояват за актуализация на цените на услугата таксиметров превоз, за отпадане на патентния данък за следващата година, приравняване на дейността им към градския транспорт и премахване на мобилните приложения за споделено пътуване. И още – годишният технически преглед на автомобилите да важи за една година и да бъдат оборудвани с паник бутон.

Източник: ДИР