По думите ѝ предизборната кампания ще бъде прехвърлена почти изцяло в медийното пространство заради невъзможността за провеждане на традиционните срещи с избиратели

Лично мен ме притеснява фактът, че на нашата среща с изпълнителната власт те заявиха своето твърдо намерение да представят здравния протокол за провеждане на изборите едва когато президентът издаде указа, което според нашата преценка е безкрайно късно. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на среща с представители на извънпарламентарната политическа партия ПП „Републиканци за България“, като част от поредицата консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Когато говорим за здравен протокол и за това, че час по-скоро трябва да знаем тези правила, този здравен протокол се отнася не само за деня на избора, а и за цялостната кампания – при какви условия ще се прави тя така, че българските граждани да могат да чуят предложенията на всички политически субекти, които ще участват в тези избори, и да направят своя информиран избор“, добави тя.

По думите ѝ предизборната кампания ще бъде прехвърлена почти изцяло в медийното пространство заради невъзможността за провеждане на традиционните срещи с избиратели.

„Според мен първо трябва да бъдат направени промените в частта от Изборния кодекс, която регламентира участието в медиите, а след това да се проведат много сериозни консултации между политическите партии, заедно с ръководствата на обществените медии: БНР и БНТ. На този фон в тази криза този един месец е безкрайно малко време за правене на кампания“, посочи Йотова.

Според нея трябва да се търси баланс и да не се прекалява с предизборното съдържание в медиите.

„Прехвърлим ли този баланс, хората отказват да ги гледат повече. От друга страна да се измислят нови и съвременни форми, които да бъдат достатъчно интересни. Няма как в сега съществуващия вариант за четирите основни диспута, които се предават в едно доста негледаемо време, да бъде попълнена тази празнина и този недостиг на кампания през сега действащата уредба“, посочи още вицепрезидентът.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here