Близо една трета от тайванските коралови рифове са обречени на гибел заради избелване в резултат на глобалното затопляне, предаде Франс прес, позовавайки се на мрежа от асоциации, която наблюдава здравето на морските системи на острова.

Мащабно проучване, проведено миналата година от Тайванската мрежа за наблюдение на избелването на коралите (TCBON) и обхванало 62 обекта, показва, че островът никога не е преживявал толкова тежка криза.

Данните от изследването сочат, че половината от тайванските коралови рифове са били засегнати от избелването, а пораженията върху 31 процента от тях са толкова големи, че едва ли ще се възстановят и са обречени на гибел.

„Коралите сякаш са сготвени“, казва Куо Чао-ян от Центъра за изследване на биологичното разнообразие на Академия Синика.
Кораловите рифове покриват под един процент от морското дъно, но осигуряват подслон и храна за една четвърт от морските видове.

Избелването на коралите, което се свързва със загубата на цвета, се причинява се от повишаването на температурата на водата. Това води до „пропъждане“ на симбиотичните водорасли, които осигуряват цвета и хранителните им вещества.

Рифовете могат да се възстановят, ако водата се охлади, но могат и да загинат, ако явлението продължава. Малкият брой тайфуни миналата година, които обикновено водят до охлаждане на водата, са допринесли за избелването, отбелязва Куо.

„Кораловите рифове са тропическите гори на океаните. Кораловият риф без корали е като гора без дървета. Съществата, които живеят там, ще бъдат принудени да напуснат заради липсата на подслон или храна“, казва експертът.

Източник: dariknews.bg