Парламентарната Комисия по бюджет и финанси подкрепи промените в Кодекса за социално осигуряване, с регулира фазата на изплащане от втория пенсионен стълб, предаде репортер на БГНЕС.

Управляващото мнозинство гласува „за“ внесените от Министерски съвет промени, а депутатите от БСП и ДПС се въздържаха.

С новите текстове се предвижда въвеждането на три вида пенсионни продукти, които ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове: пожизнена пенсия за старост, разсрочено и еднократно изплащане на средствата по индивидуалната партида на всеки осигурен.

Планира се пожизнена пенсия за старост да се изплаща, когато размерът на средствата по индивидуалната партида на осигуреното лице позволява отпускането ѝ в месечен размер не по-малък от 15% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Разсрочено изплащане ще възможно тогава, когато средствата по партидата на осигурения са недостатъчни за отпускането на пожизнена пенсия за старост, но надвишават трикратния размер на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст. Еднократно изплащане на средствата по индивидуалната партида се предлага в случай, че пенсионните спестявания на осигурения във универсален пенсионен фонд са по-малки от трикратния размер на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст.

Освен основните правила за отпускане, изплащане, преизчисляване или актуализиране на пенсиите, промените уреждат и правата на наследниците на осигурените лица.

Целта на законопроекта е да се създаде пълно и непротиворечиво регулиране на фазата на изплащане от втория пенсионен стълб, което би улеснило информирания избор на лицата, подлежащи на допълнително задължително пенсионно осигуряване, пишат в мотивите си вносителите.

Всички хора, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 г. до 2025 г. включително, ще могат да упражнят правото на избор на осигуряване до 1 година преди тази възраст. Този период се увеличава плавно до 2038 г., когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от 5 г. преди навършването на възрастта за пенсиониране.

Промените влизат сила за обсъждане в пленарната зала още в петък.

Източник: БГНЕС

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here