„До момента са отводнени 49 места със завирявания, 39 мазета, приземни етажи и дворове. Всеки лев, инвестиран в превенция се връща многократно, по впечатления на специалисти четирикратно“, допълни кметът на София

Първата ни задача беше да не допуснем риск за здравето на хората при наводненията в града. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на заседание на Столичния общински съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„В следствие на обилните валежи започна повишение на реките и язовирите в западната част на Столична община. Нивата на реките достигнаха между 1,5 – 2,7 метра, близо 3 метра на река Искър. За кратко време валежите бяха 62 л. кв./м метър при месечна норма 33 л. кв./м“, обясни Фандъкова.

„Най-критично беше нивата на реките Какач, Блато и Църна бара, както и на река Искър, те преминават през районите Нови Искър, Надежда и Връбница. На места излязоха от коритата и това доведе до заливане на земеделски земи, инфраструктура и имоти“, обясни тя. По думите ѝ навреме е започнало контролирано изпускане на язовирите. „Екипите на Аварийното звено, на кметовете, пожарната бяха на терен денонощно, все още са“, каза още кметът.

„В последните три дни бях в Мировяне и Нови Искър. Най-сериозната опасност беше от заливане на Мировяне. Първата ни работа беше да отклоним водите на река Блато. Отворихме дигата към земеделските земи, започна изграждане на защитни диги по населените места, така предотвратихме по-сериозно заливане на Мировяне. След спадане на водата започнахме изпомпване. Продължава работата. От изключително значение беше превенцията, която провеждаме всяка година“, допълни тя и поясни, че ежегодно Столична община почиства около 100 км речни корита.

„До момента са отводнени 49 места със завирявания, 39 мазета, приземни етажи и дворове. Всеки лев, инвестиран в превенция се връща многократно, по впечатления на специалисти четирикратно“, допълни тя.

„Най-важното бе, че се преодоля опасността от заливане на къщи. Първата ни задача беше да не допуснем риск за здравето и живота на хората. Втората задача е да помогнем на хората, чиито къщи са пострадали“, каза още Йорданка Фандъкова.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here