Пандемията, предизвикана от коронавируса, само за година напълно промени ситуацията на пазара на жилища в Гърция – спад в сделките, ръст в броя на непродадените апартаменти, скок в броя на жилищата, които се отдават под наем и замразяване на цените, пише изданието Ekathimerini, позовавайки се на анализ за пазара на жилищните имоти на компанията Arbitrage Real Estate

Макар офертните цени на жилищата да остават стабилно високи заради малкият обем предлагани имоти ново строителство, напоследък се наблюдава спад от около 20%. „Очакваме лек спад в цената в Атина спрямо първото тримесечие на миналата година. Това ще засегне най-вече вторичния пазар“, коментира Йоанис Орфанос, партньор в Arbitrage Real Estate Иоаннис Орфанос. По думите му, през последното тримесечие на 2020-та, в резултат на пандемията, броят на сделките с жилища в Гърция отчита спад от 30%, като броят на реализираните сделки е едва 3734. „Чуждестранните и местни купувачи, които искаха да придобият туристически имоти, отложиха инвестицията отчасти заради ограничените пътувания, отчасти и заради значителен спад в транзакциите по програмата „Златна виза““, допълва Орфанос.

Анкетата, проведена от компанията, показва че покупателната способност на семействата в Гърция остава една от най-ниските в държавите-членки на Европейския Съюз. Едва 0.53% от гърците възнамеряват да купят ново жилище в близките 12 месеца. Тенденцията ярко се очертава в постоянно растящия брой обекти за продажба. В края на 2020 г. техният брой е бил 228 838 единици, или с 10% повече спрямо същия период на 2019-та.

В резултат на антикоронавирусните ограничения също се наблюдава значителен спад в сектора на наемите. Достъпните от ценова гл.т. жилища в края на миналата година, са се увеличили до 67 804 броя, или със 63% на годишна база.

Източник: Fakti.bg