“Хората все пак имат някакви приходи. Не може да се очаква катастрофално чупене на всичко. Но трябва да сме готови и за това”, каза банкерът

Финансистът Левон Хампарцумян изказа мнението си за икономическото и финансово развитие на България в периода след последствията от COVID-19.

По думите му т.нар. кредитна ваканция, която вече приключи, представляваше регулативна възможност всеки, който поиска, да му бъде дадена отсрочка от финансовите институции да погаси задълженията си. По думите му най-вероятно банките ще проявят разбиране и могат да продължат с отсрочките, но подчерта, че това е тема на разговор между съответната банка и клиента за евентуално предоговаряне.

Хампарцумян посочи, че очаква увеличение на необслужваните кредити, но не и бум.

Хората все пак имат някакви приходи. Не може да се очаква катастрофално чупене на всичко. Но трябва да сме готови и за това. Най-добре е хората да избягват да взимат нови кредити, за да погасяват старите. Но като цяло българите не са свръхзадлъжнели като при англосаксонските държави, обясни той и допълни, че е възможно да има известно покачване на лихвите, но не вярва да е толкова рязко.

,,Много трудно е да се обобщава, има определен спад в икономиката ни, но има фирми и хора, които не влязоха в криза. При всички положения светът ще има различна структура на веригите за производство и доставка“, коментира още Хампарцумян в сутрешния блок на bTV.

На въпрос как е станало така, че в условията на икономическа криза милионерите у нас са се увеличили, финансистът заяви, че вероятно се касае за хора с добър бизнес или такива, които са получили добро наследство или пък са спечелили от лотарията.

Неравенството расте не само у нас, а в целия свят. Има хора, чийто бизнес, макар и в лоша година, процъфтява, отбеляза Левон Хампарцумян.

По отношение на влизането на България в Еврозоната експертът посочи, че страната ни е готова.

България е готова, дано стане по-бързо. 2024 г. е малко оптимистична дата. Само се надявам да не стане като с влизането ни в Шенген, където уж всичко беше отново технически готово, сподели накрая Хампарцумян.